Razlike med tiskalniki za domačo in poslovno rabo

Tiskalniki za domačo rabo

Tiskalniki, namenjeni uporabi doma in v manjših pisarnah, predstavljajo kompromis med ceno naprave na eni strani ter funkcionalnostjo, hitrostjo, vzdržljivostjo in stroški obratovanja na drugi strani.
Narejeni so za tiskanje manjših mesečnih količin. Njihovo delovanje je počasnejše, dolgoročni stroški obratovanja z večjo količino tiska naraščajo. Funkcionalno so skromnejši – le pri najdražjih modelih bomo našli možnost dvostranskega tiska (full-duplex), enako velja za dvostranski podajalnik pri multifunkcijskih napravah. Varčevanje se pozna tudi pri drugih funkcijah. Tako pri tiskalnikih in multifunkcijskih napravah za domačo rabo ne bomo našli naprednega upravljanja, možnosti dodajanja uporabnikov in določanja pravic, števca natisnjenih strani, skeniranja v mrežno shrambo in drugih, za poslovna okolja bolj ali manj samoumevnih funkcij.
V primeru uporabe tiskalnika za domačo rabo v poslovnem okolju je potrebno računati na krajšo življenjsko dobo, pogostejše okvare in višji strošek izpisa. Uporaba takšnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav se splača le tam, kjer je potreba po tiskanju resnično majhna.

Tiskalniki za poslovno rabo

Za razliko od tiskalnikov za domačo rabo so narejeni za tiskanje večjih mesečnih količin. Proizvajalci med tehničnimi podatki tudi navajajo, za kolikšno mesečno količino (mesečni cikel) je posamezen model narejen. Mesečna količina npr. 10.000 strani tako pomeni, da lahko pričakujemo, da bomo toliko strani mesečno natisnili brez kakršnihkoli težav. Splošno priporočilo pri izbiri poslovnega tiskalnika sicer pravi, da izberemo model, ki ima vsaj 50 odstotkov višji mesečni cikel od tega, kar trenutno potrebujemo. Tako bomo brez skrbi, če se bodo potrebe po tiskanju povečale, hkrati pa višji deklariran mesečni cikel pomeni, da je tiskalnik tudi bolj vzdržljiv.
Poleg vzdržljivosti je pri poslovni rabi še kako pomemben tudi strošek izpisa na stran. Ta je odvisen od uporabljene tehnologije (laserske, brizgalne) in cenovne politike posameznega proizvajalca. Na splošno velja, da imajo najnižji strošek izpisa črno-beli laserski tiskalniki, medtem ko se pri barvnih stroškovno zelo izkažejo brizgalni tiskalniki, ki ne uporabljajo kartuš, temveč imajo vgrajene rezervoarje, v katere nalijemo tiskalniške barve.
Praktično vsi današnji tiskalniki in multifunkcijske naprave za poslovno rabo omogočajo priklop na mrežo ter imajo vgrajen tiskalniški strežnik (print-server). Za razliko od mrežnih tiskalnikov oz. multifunkcijskih naprav za domačo rabo omogočajo tudi naprednejše nastavitve, kot so omejevanje dostopa, ustvarjanje skupin uporabnikov z različnimi nivoji pravic, natančnejši nadzor varnosti in podobno.
Naprednejši poslovni tiskalniki oz. multifunkcijske naprave omogočajo tudi kasnejše nadgrajevanje z dodatnimi moduli, kot so večji podajalniki papirja, avtomatski sortirniki in moduli za spenjanje.
Kako izbrati?
Če potrebujete tiskalnik ali multifunkcijsko napravo za poslovno rabo, ni smotrno varčevati z izbiro naprave za domače uporabnike, saj bodo dolgoročno stroški s takšno napravo višji. Tako stroški tiska (dražji tonerji oz. kartuše) kot stroški popravil. Vedeti je treba, da tiskalniki in multifunkcijske naprave za domačo rabo enostavno niso narejeni za velike obremenitve, kar je tudi razlog, da so lahko toliko cenejši.
Edina izjema, ko je nakup tiskalnika ali multifunkcijske naprave za domačo rabo smiseln, je v primeru samostojnih podjetnikov in mikro podjetij, ki sem ter tja natisnejo kak dopis in nekaj računov. Kakor hitro pa mesečno število natisnjenih strani začne presegati število 500, se z dolgoročnega stroškovnega vidika že bolj splača poseči po (vstopnem) poslovnem tiskalniku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Razlike med tiskalniki za domačo in poslovno rabo

Tiskalniki, namenjeni uporabi doma in v manjših pisarnah, predstavljajo kompromis med ceno naprave na eni strani ter funkcionalnostjo, hitrostjo, vzdržljivostjo in stroški obratovanja na drugi strani.

S temi uporabnimi nasveti boste mojster skeniranja

Skeniranje dokumentov je z multifunkcijskimi napravami izjemno enostavno. Dokument položimo in poravnamo na stekleno površino, zapremo pokrov, izberemo, kam naj se shrani, ter pritisnemo gumb. Končano!