Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Brezvezni pametni televizorji

19.09.2017

Brezvezni pametni televizorji

Razen če uspete izbrskati stare zaloge ali če izberete kak cenen daljnovzhodni izdelek, danes praktično ni več mogoče kupiti televizorja, ki ne bi bil vsaj malce “pameten”. Televizorja, ki se povezuje v splet in omogoča nalaganje aplikacij. Toda ali je “pamet” v televizorjih, za katero nas proizvajalci in prodajalci prepričujejo, da jo v teh časih nujno rabimo, res tako dobra stvar? Po izkušnjah uporabnikov bi prej rekli, da ne.

Začnimo s čisto svežim dogodkom. Nedavno je Samsung prek interneta razposlal programsko posodobitev za določene modele pametnih televizorjev. Vse lepo in prav, enako počnejo tudi pri pametnih mobilnikih in še kje. Toda pri posodobitvi je očitno šlo nekaj po zlu in na tisoče televizorjev po vsem svetu se ni več prižgalo. Popravilo na daljavo ni mogoče.

Pri klasičnem, ne-pametnem televizorju se kaj takega ne more zgoditi. A kaj, ko ga v praksi ni več mogoče kupiti. Tudi sicer t.i. pametni televizorji ne prinašajo kake bistvene uporabne vrednosti. Po pričevanjih uporabnikov je njihova “pamet” bolj kot ne neuporabna. Aplikacije so počasne in se zatikajo, upravljanje z njimi prek daljinskega upravljalnika pa je vse prej kot intuitivno in udobno početje. To je razumljivo. Za spodobno hitro poganjanje aplikacij bi potrebovali strojno opremo, kot jo najdemo v vsaj malo boljšem pametnem mobilniku. A kaj, ko malo boljši pametni mobilnik stane vsaj toliko ali celo več kot televizor za široke množice. Zato proizvajalcem ne ostane drugega, kot da v televizorje vgrajujejo slabše strojne komponente, kar se seveda pozna na delovanju. Z drugimi besedami - zaradi strojne podhranjenosti je “pametni” del televizorjev skorajda neuporaben.

Televizor vas gleda

V internet povezan televizor predstavlja tudi varnostno tveganje in precej odprta vrata do vaše zasebnosti. Še pri pametnih mobilnikih proizvajalci zagotavljajo le časovno omejeno podporo in izdajanje popravkov, če sploh. Zato je iluzorno pričakovati, da bo proizvajalec izdal popravek za programsko opremo varnostnega televizorja, če bo čez 4 leta v njej odkrita varnostna luknja. Pri tem je treba upoštevati tudi to, da povprečen uporabnik telefon zamenja na 2 leti, televizor pa na približno 7 let. To lahko pomeni dolga obdobja nezakrpanih varnostnih ranljivosti, ki napadalcem ne izpostavljajo samo televizorja, ampak tudi ostale naprave, povezane v isto lokalno mrežo.

Pojavlja se tudi tveganje za vašo zasebnost, saj imajo mnogi pametni televizorji vgrajene mikrofone, nekateri tudi kamere (za video klice prek aplikacij, kot je npr. Skype). Že proizvajalci aplikacij lahko zbirajo veliko podatkov o uporabnikih (le kdo bere vse pogoje uporabe), kaj šele, če kak zlikovec odkrije varnostno pomanjkljivost, ki omogoča dostop do kamere in mikrofona. Predse dobi vse dogajanje v vaši dnevni sobi.

Rešitev, če nočete pametnega televizorja

Ker so “pametne” funkcije na večini pametnih televizorjev zelo omejeno uporabne, večina takšne televizorje še naprej uporablja kot običajne, stare, dobre škatle na zidu za gledanje običajnih televizijskih programov. Da bi se zaščitili pred spodletelimi posodobitvami, ki onemogočijo televizor (v uvodu opisan primer Samsunga), pred morebitnimi varnostnimi pomanjkljivostmi ter zavarovali svojo zasebnost, je najbolje, da televizorja ne povežete v internet. Ne žično, ne brezžično. Če pa že potrebujete priklop v mrežo zaradi predvajanja multimedijskih vsebin z drugih omrežnih naprav (računalnikov, mrežne shrambe), na usmerjevalniku (routerju) nastavite, da bo imel televizor dostop samo do lokalne mreže, ne pa tudi do interneta.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.