Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Svetujemo: Ali potrebujem akcijsko kamero in kakšno?

12.07.2017

Svetujemo: Ali potrebujem akcijsko kamero in kakšno?

Začetna moda akcijskih kamer, ki jo je začel GoPro, se je nekoliko umirila in zdaj lahko trezno pogledamo na to, ali je nakup kamere za snemanje svojih (takšnih in drugačnih) podvigov sploh smiseln in če je - na kaj je pri izbiri treba biti pozoren.

Ali potrebujem akcijsko kamero?

To je vprašanje, ki bi si ga pred nakupom moral vsakdo zastaviti. Kajti bodimo brutalno iskreni: Nikomur se ne da gledati ur in ur surovega posnetega materiala. Hkrati pa iskreno priznajmo tudi, da večino kmalu mine začetni zagon za urejanje videoposnetkov. Še posebej, ko spoznajo, da to ni tako enostavno opravilo, če želimo, da bodo filmčki kolikor toliko gledljivi. Nato pride še tretja streznitev: Vaši filmčki ne zanimajo skoraj nikogar, razen če ste resnično dobri v neki stvari (po navadi športu) ali če vam po spletu neverjetnih naključij uspe posneti padec asteroida.

Imate še vedno željo po akcijski kameri? Potem berite dalje.

Na kaj biti pozoren pri izbiri?

Dandanes se že marsikaj trži kot akcijska kamera, zato je pri izboru najprej potrebno nameniti pozornost temu, ali je konkreten model sploh odporen na prah, vodo in udarce, kar je predpogoj, da sploh lahko govorimo o pravi akcijski kameri. To nam pove oznaka IP, ki ji sledi dvomestno število. Prva cifra pomeni stopnjo zaščite pred prahom, druga pa stopnjo zaščite pred vdorom vode. Za brezskrbno uporabo kamere v vseh pogojih priporočamo vsaj stopnjo zaščite IP57, še bolje pa IP58 ali IP67 ter IP68.

Ločljivost Full HD (1920x1080) ali 4k? Vprašanje, na katerega ni enoznačnega odgovora. Že res, da je prihodnost v 4k, a po drugi strani se velja vprašati - ali je naša strojna oprema dovolj zmogljiva za obdelavo in predvajanje 4k videa? Imamo 4k televizor? Če je odgovor negativen, potem skorajda nima smisla zapravljati več za kamero, ki zmore snemati v ločljivosti 4k, saj tega ne bomo mogli izkoristiti.

Ker je namen akcijske kamere snemanje med športom, vožnjo z motociklom ali avtomobilom in podobno, je način pritrjevanja kamere zelo pomemben vidik, ki ga ne gre izpustiti. Kakšni nosilci pridejo že v osnovnem kompletu? Kakšne nosilce je mogoče kasneje še dokupiti? Tukaj je slavni GoPro v veliki prednosti, saj na trgu obstaja veliko dodatkov in nosilcev zanj, ki jih ponujajo (cenejši) proizvajalci dodatne opreme. Medtem ko smo pri manj razširjenih modelih bolj ali manj omejeni na nosilce in drugo opremo, ki jo ponuja sam proizvajalec kamere. Vprašajte se torej, kje in na kakšen način boste kamero uporabljali, nato pa poglejte, za katere kamere so na voljo nosilci, ki takšno uporabo kamere omogočajo.

Naslednje vprašanje: LCD zaslon - da ali ne? Da bi bila kamera lahko manjša (pa tudi cenejša), nekateri modeli nimajo vgrajenega zaslona, na katerem je mogoče spremljati, kaj snemamo, si že kar na samem kraju ogledati, kaj smo posneli, prek njega pa je tudi lažje nastavljati naprednejše parametre snemanja. Čeprav ima odsotnost zaslona lahko določene prednosti (najbolj izstopata že omenjena manjša velikost kamere in nižja cena), pa je razlogov, ki govorijo v prid zaslonu, veliko več. Zato priporočamo, da izberete model, ki je opremljen tudi z zaslonom, po možnosti na dotik, saj to še olajša upravljanje z nastavitvami.

Na koncu seveda ne moremo mimo kakovosti slike. Tukaj se ne da izogniti slavnemu reku o količini denarja in glasbe (muzike), čeprav znajo tudi nekateri cenejši modeli manj znanih proizvajalcev prijetno presenetiti. A če nimate časa za iskanje testov in ogledovanje neodvisnih posnetkov na Youtubu, raje posezite po preverjenem imenu. Z imeni, kot so GoPro, Sony, Garmin, TomTom, boste težko zgrešili.

Vseeno pa ne zapravite zadnjega evra za kamero. Kajti navkljub njihovi robustni izdelavi se lahko zgodi, da jo boste med snemanjem športnih in drugih podvigov poškodovali do te mere, da popravilo ne bi bilo več smiselno … ali pa jo boste celo izgubili med hojo ali vožnjo nad prepadi. Akcijska kamera je pač namenjena snemanju atraktivnih posnetkov med aktivnostmi na prostem, kjer je težko ves čas paziti nanjo. Če pa to ni vaš namen, potem akcijske kamere najverjetneje sploh ne potrebujete in bo za vaše potrebe zadoščala že kamera v kompaktnem fotoaparatu ali pametnem mobilniku.

A.M.

 

Prijava na e-novice

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.