Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Posnemite profesionalen video s telefonom

15.02.2017

Posnemite profesionalen video s telefonom

Mobilni telefon in profesionalen video v istem stavku – ali se jim je zmešalo? Ne. Tudi s pametnim mobilnikom, ki premore zmogljivo kamero, je mogoče posneti video, ki ga večina ne bo ločila od tistega, ki je bil posnet s profesionalno, več tisoč evrov vredno opremo. A pojdimo po vrsti.

Svetloba

Ključ do dobrih posnetkov z mobilnikom je zadostna količina svetlobe. Slikovno tipalo v telefonu je majhno, zato se v slabših svetlobnih razmerah hitro pojavi t.i. šum oziroma zrnata slika.

Drug pomemben vidik svetlobe je njena temperatura, ali po domače barva. Čeprav programska oprema v mobilniku v določeni meri zna samodejno uravnavati belino, da posnetki pod svetlobo neonskih sijalk niso preveč zelenkastega ali vijoličnega odtenka, pod klasično žarnico pa ne preveč rumeno-oranžni, je za profesionalen videz pomembna ročna nastavitev beline. Večina boljših pametnih telefonov to omogoča, nastavitev pa se skriva pod oznako WB (white balance).

Že prednastavljene vrednosti beline so veliko boljša izbira kot avtomatika, za najboljši rezultat pa izberite ročno nastavitev, kjer objektiv usmerite v belo površino (najbolje bel list papirja) in tako kameri poveste, »kaj je resnično bela barva«.

Držanje pri miru

Ste že kdaj videli dober video, kjer bi se slika tresla kot šiba na vodi? Za profesionalen videz posnetka je pomembno, da se naučite mobilnik držati karseda pri miru, vsak premik pa naj bo izveden počasi in gladko. Zaradi oblike telefona, ki ni primerljiva ergonomiji namenskih snemalnih naprav, je nadvse priporočljivo uporabljati stabilizator (za snemanje iz roke) ali poseben nastavek za stativ (za statično snemanje).

Kadriranje

Ker mobilnik nima zoom objektiva in tako ne omogoča približevanja in oddaljevanja (digitalni zoom pa že na daleč kriči »amatersko!«), je premišljeno kadriranje še toliko bolj pomembno. Še preden se lotite snemanja, si zamislite, kakšen videz končnega izdelka si želite. Če imate možnost, naredite nekaj testnih posnetkov še preden gre zares. In ne pozabite na zlata pravila snemanja: vedno napravite posnetke iz več perspektiv in različnih oddaljenosti. Od širokega totala, do povsem bližnjih detajlov. Tako bo kasnejše delo v montaži enostavnejše in končni izdelek bo imel tisti pravi profesionalen videz.

Zvok

Med tonskimi mojstri ne velja zastonj rek, da je zvok 90 odstotkov slike. Zvok je namreč pri videu še kako pomemben, hkrati pa je ena najbolj šibkih točk pri snemanju z mobilnikom. Vgrajen mikrofon namreč zaradi tehničnih omejitev ne zmore posneti kakovostnega zvoka, hkrati pa tudi pobira zvoke, ki nastajajo ob rokovanju s telefonom.

Če vaš mobilnik in aplikacija za snemanje to omogočata, uporabite zunanji mikrofon, ki naj bo čim bližje viru zvoka, če snemate intervju, izjavo ali nagovor osebe. Če to ni mogoče, pa si lahko pomagate z zunanjim snemalnikom zvoka (npr. digitalnim diktafonom ali zunanjim mikrofonom priklopljenim na prenosnik), nato pa tako posnet zvok združite s sliko kasneje v montaži.

Montaža

Montaža oziroma postprodukcija je pogosto zapostavljena faza, čeprav je za profesionalen videz končnega izdelka enako pomembna kot samo snemanje.

V montaži (na računalniku) namreč surove posnetke sestavimo v zanimivo zgodbo ter jim damo končen, »spoliran« videz.

Pri tem velja upoštevati tri zlate nasvete:

  1. Manj je več
  2. Manj je več
  3. Manj je več

Morda zveni kot slaba šala, toda ni. Delo montažerja je namreč najbolje opravljeno takrat, ko ga v končnem izdelku nihče ne opazi. Kar pomeni, da morata slika in zvok teči »gladko« - tako v pripovednem, kot v tehničnem smislu. In v imenu vseh gledalcev – zadržite se uporabe predpripravljenih posebnih učinkov, »umetniških« prehodov in plešočih napisov. 

Nič nenavadnega ni, če se za postprodukcijo porabi tudi do desetkrat več časa, kot za samo snemanje. Če se lotite še barvnih korekcij, odpravljanja morebitnih tresljajev, izdelave unikatnih grafik … pa lahko za samo nekajminutni video porabite tudi ducat in več ur.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.