Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Ali video res pomaga prodajati?

28.12.2016

Ali video res pomaga prodajati?

Picture

1. Definirajte ciljno skupino

Še preden sprejmete odločitev, da boste posneli video, natančno opredelite ciljno skupino, ki jo želite nagovoriti. Od tega je namreč odvisno, kakšno strategijo trženja ubrati in ali je investicija v video sploh smiselna. Če na primer nagovarjate odločevalce v korporativnem IT-sektorju, boste bolj kot z video predstavitvijo uspešni z zanimivo in pregledno pisno ponudbo. Ravno obratno pa velja, če prodajate končnim kupcem in želite nagovoriti širšo publiko. A tudi v tem primeru mora biti video prilagojen točno določeni ciljni skupini. Način podajanja zgodbe, besedišče in naracija, hitrost montaže, barvna in grafična podoba, videz nastopajočih, barva glasu pripovedovalca (voice-over), ... vse to je potrebno prilagoditi ciljni skupini, če želimo z videom doseči čim večji učinek.

Vzemimo za primer TV-prodajo. Laiku se morda zdi, da so TV-prodajni spoti »totalno bedni«, neatraktivni. Toda prav ta forma, kot jo lahko vidimo na televiziji, se je za TV-prodajo izkazala kot najbolj učinkovita. Spet smo namreč pri ciljni skupini. TV-prodaja nagovarja povprečnega gledalca televizije v starostni skupini nad 40 let, ki izhaja iz »delavskega razreda« in ne zahtevnega kupca z izbranim okusom. Prvo vprašanje naj se torej glasi: Koga želimo nagovoriti?

2. Kako vaš produkt predstaviti v video obliki?

Načeloma je vsak produkt (izdelek ali storitev) mogoče predstaviti v video obliki, toda učinek video predstavitve nekaterih produktov je lahko vprašljiv. Še posebej velik izziv so storitve, pri katerih ni mogoče neposredno prikazati samega produkta. Tukaj se je zato potrebno vprašati, kako želeno sporočilo na čim bolj učinkovit in privlačen način prenesti do naslovnika.

V tej fazi načrtovanja je zato priporočljivo sodelovanje tržnika in scenarista (morda tudi kreativnega direktorja, če proračun dopušča), da skupaj ustvarita zgodbo v gibljivih slikah, ki bo pomagala prodajati.

Gre seveda tudi brez tega, a garancija končnega uspeha je v tem primeru manjša. Splet je poln primerov uspešnih viralnih videoposnetkov, ki so nastali brez vnaprejšnjega načrtovanja, toda možnosti, da bo tudi vam uspelo po naključju napraviti takšen video, so zelo majhne. To dokazuje množica videoposnetkov na Youtubu, ki so več kot očitno narejeni s pristopom: »Če imajo vsi drugi svoj video, ga moramo imeti tudi mi!« ali »Če je video res tako uspešno prodajno orodje, potem posnemimo nekaj. Saj si ti, Joža, včasih imel kamero, ne?«

Če kje, potem pri videoprodukciji velja, da za dober rezultat ne smemo ničesar prepustiti naključju ali sreči. Zato je projekt – četudi bo narejen na način one-man-band – treba razdeliti na faze in vloge: scenarij, casting, režija, snemanje, postprodukcija.

3. Z objavo na spletu delo še ni končano

Produkcija in objava predstavljata komaj polovico opravljenega dela. Ko video objavite na spletu, se zgodba z vidika trženja šele začne. Kako poskrbeti, da si bodo video ogledali tisti, katerim je namenjen? Kako doseči morebitno viralnost? Kako ga promovirati? Če na ta vprašanja ne poznate odgovorov, potem je bolje, da (tudi) to fazo prepustite profesionalcem – oglaševalski agenciji ali guruju spletnih komunikacij.

Zgolj objava videa na spletu ni in ne sme biti cilj. Kar šteje, so ogledi in deljenje videa naprej s strani uporabnikov. Tukaj pridejo v igro družbena omrežja (Facebook, Twitter, Youtube), klasično oglaševanje, ter gverila: objave na spletnih forumih, agregatorjih, ipd. Toda pozor: netaktno izvajanje gverilskega oglaševanja vas lahko udari v glavo kot bumerang. Zato tudi ta del – če sami nimate izkušenj – raje zaupajte izkušenim.

Zaključek

Naj torej odgovorimo na vprašanje iz naslova 'Ali video res pomaga prodajati?'. Da, pomaga, a le, če se njegove produkcije in promocije lotimo načrtno, sistematično in profesionalno. Izjeme sicer potrjujejo pravilo, a so točno to – izjeme, ki sodijo v kategorijo »tudi slepa kura včasih zrno najde«.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.