Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Pametni dom po slovensko

16.01.2019

Pametni dom po slovensko

Telekom Slovenije je s produktom NEO smelo zakorakal tja, kjer zaenkrat prevladujejo največji svetovni igralci. Največja prednost izdelka, ki naj bi bil v veliki meri plod domačega znanja, je, da razume tudi slovensko. Ne samo da so meniji v slovenščini. Telekomov NEO čisto zares razume slovenske glasovne ukaze. Za razliko od izdelkov za pametni dom Googla, Appla in Amazona, s katerimi se je treba pogovarjati v angleščini.

Toda kaj v resnici prinaša Telekomov NEO in kakšne so lahko njegove koristi? Pogledali smo onkraj oglaševalskih obljub in sloganov.

Digitalno središče doma

NEO je zasnovan tako, da naj bi postal digitalno središče doma. Je predvajalnik televizijskih vsebin, videa na zahtevo in glasbe, hkrati pa povezuje naprave pametnega doma, kot so pametna osvetlitev prostorov, videonadzorne kamere, merilniki temperature in podobno. Z njegovimi funkcijami je mogoče upravljati z glasovnimi ukazi v slovenščini. V teoriji je videti super, v praksi malo manj.

Glavne pomanjkljivosti

Pomanjkljivosti, ki jih navajamo, so značilne za vse podobne rešitve na trgu, zato naslednjih vrstic ne gre jemati kot očitek Telekomu, da ni dobro opravil svojega dela. Nasprotno, NEO je precej dober izdelek, ki pa ga pestijo tipične težave vsega pametnega.

Velika težava tovrstnih izdelkov je enotna točka odpovedi (single point of failure). Če pride do napake pri delovanju osrednje enote (izpad internetne povezave, težave na infrastrutkuri ali storitvah ponudnika itd.), izgubimo možnost upravljanja z vsemi povezanimi napravami, ki ne znajo delovati samostojno. Če nimamo fizičnih stikal za razsvetljavo, ne moremo vklopiti ali izklopiti niti luči. Tudi zato tovrstni izdelki niso primerni za resno varovanje doma, čeprav jih tako oglašujejo.

Alarm in videonadzorni sistem, ki naj bosta več kot le zanimiva igrača, morata delovati popolnoma neodvisno od vsega ostalega in imeti rezervno napajanje. Vse procesiranje in shranjevanje se mora primarno izvajati lokalno, dostop na daljavo prek oblaka je le dodatna opcija. Prenos alarmnih signalov mora potekati po ločenem komunikacijskem kanalu brez vmesnih posrednikov. Če vas mika NEO ali drug podoben izdelek zaradi možnosti varovanja vašega doma, zato raje razmislite znova in se posvetujte s strokovnjakom za varnostne sisteme.

Pomembna pomisleka pri napravah pametnega doma sta tudi varnost in zasebnost. Že samo občutek, da lahko naprava oz. storitev deluje le, če zbira in obdeluje številne podatke o uporabnikovih navadah, ob tem pa se povezuje v oblak, lahko človeka navdaja z nelagodjem.

NEO in podobni - da ali ne?

Telekomov NEO in podobni izdelki so lahko uporabno multimedijsko središče doma. Združevanje zabave na enem mestu in prek enotnega vmesnika prinaša prednosti in izboljšuje uporabniško izkušnjo, hkrati pa morebiten izpad ali druga tehnična težava nima nobenih kritičnih posledic.

Velika previdnost in kritična presoja pa je potrebna, preden takšnim napravam zaupamo pomembne funkcije, kot so varovanje doma, upravljanje s sistemom ogrevanja, vklapljanje in izklapljanje luči in podobno.

Nenazadnje je tukaj še vidik zasebnosti. Boste dovolili Velikemu bratu, da se naseli v vaš dom?

A.M. (foto: promocijski material Telekoma Slovenije)

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.