Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Prihajajo 8K televizorji, smo pripravljeni?

16.01.2019

Prihajajo 8K televizorji, smo pripravljeni?

Po HD, Full HD in 4K zdaj prihajajo še 8K televizorji. Njihova ločljivost, izražena v natančnih številkah, znaša 7680 x 4320 točk ali skupno kar 33,18 milijona točk. Za primerjavo, ločljivost 4k znaša 4096 x 2160 točk (8,85 milijona točk), ločljivost Full HD pa zdaj že večini dobro znanih 1920 x 1080 točk (2,07 milijona točk).

Čeprav je že vsebin v 4K manj kot bi si želeli, veliko televizijskih postaj pa je šele pred nekaj leti prešlo na ločljivost Full HD, bodo televizorji z ločljivostjo 8K letos že prispeli na prodajne police. Sony je denimo na nedavnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavil 8K televizorja z diagonalama 249 cm (98’’) in 216 cm (85’’), s svojimi modeli pa niso izostali niti Samsung, LG in drugi znani proizvajalci.

Prihod 8K televizorjev pa še ne pomeni njihove smiselnosti. V nadaljevanju si poglejte, zakaj za zdaj nima smisla razbijati prašička, praskati po denarnici ali hiteti po kredit za najnovejši krik televizijske tehnike.

1. Trenutno še ni vsebine v ločljivosti 8K (razen če živite na Japonskem)

Razen nekaj osamljenih primerov, vsebin v ločljivosti 8K še ni. Znani filmski in televizijski studii se še vedno osredotočajo na prehod s Full HD na 4K. Ob investicijah, ki jih zahteva 4K, ni pričakovati, da bi tega zdaj takoj zamenjali z 8K samo zato, ker so na voljo že prvi modeli 8K televizorjev. Poleg tega trenutno še ni dorečen standard za televizijsko predvajanje 8K vsebin.

2. Vsebine v nižji ločljivosti so lahko na 8K televizorju videti slabše

Da bi vsebine v nižji ločljivosti bile videti vsaj za silo spodobne na 8K televizorju, mora slednji opraviti t.i. upscaling - umetno povečanje ločljivosti. S sodobnimi algoritmi, ki se zanašajo tudi na umetno inteligenco, je rezultat lahko dokaj spodoben, a noben algoritem ne more v popolnosti nadomestiti manjkajočih točk, če je bila vsebina originalno posneta v nižji ločljivosti.

3. Imate dovolj hitro internetno povezavo?

Predvajanje pretočnega videa v ločljivosti 4K zahteva internetno povezavo s hitrostjo prenosa 20 megabitov na sekundo. Za tekoče pretočno predvajanje videa v ločljivosti 8K pa naj bi potrebovali kar 50 megabitov na sekundo. Tudi če bi želeli film, serijo ali karkoli drugega v ločljivosti 8K najprej prenesti na disk in nato predvajati, lahko naletite na težavo. Ena ura 8K videa zavzame približno 75 gigabajtov prostora, kar pomeni, da se bo vaš disk kar hitro zapolnil.

Smisel 8K televizorjev

Upoštevaje zgornje argumente in visoko ceno 8K televizorjev, lahko sklenemo, da običajen uporabnik še vsaj nekaj let ne bo imel tehtnega razloga, da bi razmišljal o čem več kot 4K.

Toda enako smo pred leti lahko rekli za 4K. Ali pred približno štirinajstimi leti za Full HD.

Če danes razen vidika statusnega simbola in ‘igračkanja’ z najnovejšo tehniko 8K televizorji nimajo še nobenega smisla, bo že čez nekaj let bržkone drugače. Upoštevaje spreminjanje navad ljudi, ki od linearne televizije vedno bolj prehajajo na vsebine na zahtevo (Netflix ipd.) ter brisanje meje med televizijo in multimedijskimi vsebinami na spletu (Youtube ipd.), bodo tudi 8K televizorji sčasoma našli svoje mesto na trgu. Samo da postanejo malce bolj cenovno dostopni in da operaterji razširijo svoja hitra optična omrežja ...

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.