Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Norost: Po dveh letih je telefon za v smeti

11.06.2018

Norost: Po dveh letih je telefon za v smeti

TelefonDa je načrtna zastarelost del strategije razvoja novih izdelkov, ni več nobena skrivnost, čeprav se podjetja na vse pretege trudijo, da bi uporabnike prepričala v nasprotno. Od nedavnega obstaja nov dokaz, da eden največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, Samsung, računa na zgolj 2-letno življenjsko dobo svojih mobilnikov.

Leta 2016 je nizozemska potrošniška organizacija Consumentenbond vložila tožbo proti Samsungu, v kateri mu je očitala, da nudi posodobitve in popravke za svoje mobilnike zgolj dve leti po začetku prodaje. Od sodišča so zahtevali, naj multinacionalki odredi izdajanje posodobitev in popravkov vsaj štiri leta po začetku prodaje ali dve leti po koncu prodaje. Sodišče je zdaj odločilo v korist Samsunga in zahtevek potrošniške organizacije zavrnilo.

Slednja Samsungu očita, da namenoma zamuja s popravki ali pa jih sploh ne izdaja, čeprav Google redno nadgrajuje svoj operacijski sistem. Srž težave je v tem, da Samsung (kot tudi večina drugih proizvajalcev) na svoje mobilnike ne namešča ‘čistega’ Androida, temveč svojo prilagojeno različico. Ko nato Google izda popravek ali posodobitev, jo mora (v tem primeru Samsung) najprej prilagoditi za konkretni model mobilnega telefona in šele nato jo lahko pošlje uporabnikom. To seveda terja čas in denar, nenazadnje pa so proizvajalci najverjetneje tudi ugotovili, da lahko z neizdajanjem posodobitev in popravkov uporabnike ‘na mehek način’ prisilijo v nakup novega telefona.

Podobno naj bi počel tudi Apple, čeprav na drugačen način. Podjetje iz Cupertina sicer redno izdaja popravke in posodobitve tudi za starejše modele iPhonov, a kaj ko naj bi vsaka nova različica operacijskega sistema upočasnila starejše telefone. Če držijo izkušnje uporabnikov, je rezultat na koncu enak - podjetje jih ‘na mehek način’ prisili, da kupijo novejši iPhone, čeprav so bili pred posodobitvijo z delovanjem starega še povsem zadovoljni.

Vsesplošna težava

Problem načrtne zastarelosti žal ni omejen samo na mobilne telefone. Z njim se srečujemo domala povsod. Od oblačil, ki so namenoma narejena tako, da zdržijo največ sezono ali dve, in čevljev, ki so namenoma sešiti ali zlepljeni s šibkejšim sukancem ali lepilom, do gospodinjskih naprav, računalniške opreme in avtomobilov. Povsod je mogoče določen sestavni del načrtovati tako, da bo zdržal omejen čas, nato pa odpovedal. Ponavadi so takšni sestavni deli izdelani tudi tako, da njihovo popravilo ali enostavna zamenjava ni mogoča, temveč zahtevajo menjavo celotnega sklopa, kar pa je v mnogih primerih ekonomsko nesmiselno.

Ekološki lažnivci

Podjetja se rada na široko hvalijo o svojih ekoloških zavezah. Žal jih je težko jemati resno. Embalaža, izdelana iz recikliranega kartona, ima manj kot homeopatski učinek v primerjavi s posledicami, ki jih ima na okolje izdelava enega samega mobilnega telefona. Ena od raziskav navaja, da naj bi samo mobilni telefoni do leta 2020 bili na letni ravni odgovorni za 11 odstotkov ali 125 megaton v zrak izpuščenega ogljikovega dioksida. Levji delež - od 85 do 95 odstotkov - naj bi pri tem odpadel ne na uporabo, temveč na proizvodnjo mobilnikov.

Če bi bilo podjetjem resnično mar za okolje, bi izdelke načrtovali in izdelovali tako, da bi ti dosegali čim daljšo življenjsko dobo. Seveda pa je v svetu, kjer je edino merilo uspeha gospodarska rast, kaj takšnega utopično pričakovati.

No, nekaj sicer lahko naredimo. Podjetja, ki se tako vehementno požvižgajo na okolje in svoje kupce, kaznujemo tako, da ne kupujemo njihovih izdelkov. Začnemo lahko kar pri proizvajalcih mobilnih telefonov.

A.M.

 

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.