Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Pametni telefoni - lahko še ponudijo kaj novega?

20.03.2018

Pametni telefoni - lahko še ponudijo kaj novega?

Na nedavnem Mobile World Congressu v Barceloni se je dokončno potrdilo, da je trg mobilnih telefonov vstopil v zrelo fazo. Velikih novosti in skokovitega napredka ni več. Zdaj gre bolj ali manj za kozmetične popravke, ki na samo uporabnost in funkcionalnost nimajo bistvenega vpliva.

Zgovorno je dejstvo, da se je Samsung ob predstavitvi novega paradnega konja Galaxy S9 bolj osredotočil na "mehki del" (aplikacije) kot na strojne novosti. Nič kaj drugače ni bilo pri drugih vodilnih proizvajalcih. Pravih inovacij na največjem svetovnem dogodku na področju mobilne telefonije ni bilo.

Resnici na ljubo, jih že kar nekaj časa ni. Bolj kot z inovativnimi tehničnimi lastnostmi proizvajalci pri strojni opremi zdaj tekmujejo z odvzemanjem desetink milimetra pri debelini ohišja, raztegovanjem zaslona do vseh robov in še čez, odvzemanjem ali dodajanjem priključkov …, kar so bolj kozmetični popravki kot kak resen napredek.

Skorajda edino področje, kjer lahko govorimo o opaznem razvoju, so kamere. Glavni paradni konji tako dobivajo dvojne kamere z različnimi goriščnimi razdaljami ali zaslonkami, združevanje slike iz dveh kamer in podobno. 3D je medtem že mrtev, saj ne zanima nikogar več. Tudi navidezna resničnost (VR) se ni izkazala kot tista lastnost, ki bi pomagala prodajati mobilnike.

Nesramno visoke cene

Na drugi strani so uporabniki, ki - razen tistih, ki jim mobilnik predstavlja statusni simbol - ne čutijo več potrebe po menjavi telefona vsako ali vsako drugo leto. Zakaj le, če mobilnik izpred treh let še povsem spodobno opravlja to, kar uporabnik potrebuje. Novi modeli pa niso toliko boljši, da bi upravičili odliv v višini 700 evrov in več.

Najbrž ste že opazili - novi mobilniki, ki veljajo za paradne konje proizvajalcev, dosegajo vse bolj nerazumno visoke cene. Odšteti 700, 800 ali celo 900 evrov za mobilni telefon, ki lahko še isti dan doživi bližnje srečanje z asfaltom ali spretnim nepridipravom, ni težko označiti za norost. Zato samo še največji “verniki” hitijo po nove modele takoj, ko se pojavijo v trgovinah. Ostalih, tudi tistih bolj entuziastičnih ljubiteljev žepnih napravic, dragi novi modeli ne ganejo več toliko, da bi si jih na vsak način želeli imeti.

Pogled naprej

Glede na to, da je trg mobilnikov vstopil v zrelo fazo, se lahko vprašamo, kakšne novosti lahko pričakujemo v prihodnje. Eno od področij, kjer je še možen razvoj, so baterije. Večja kapaciteta oziroma večja energetska gostota, ki bi omogočila shraniti več mAh na enaki prostornini, bi predstavljala velik napredek. Zamislite si pametni telefon, ki ga ob vsakodnevni uporabi ni treba polniti vsaj 5 dni. A do tja je še dolga pot. Večjega preboja vsekakor ni pričakovati v naslednjem letu ali dveh. Morda manjše izboljšave, mobilnikov, ki bi z enim polnjenjem zdržali tako dolgo kot legendarna Nokia 6310, pa vsaj še nekaj časa ne.

V ne tako oddaljeni prihodnosti lahko pričakujemo vedno več senzorjev za merjenje različnih življenjskih funkcij. Bralnik prstnega odtisa, vgrajen neposredno v zaslon. Vse bolj razširjeno podporo evropskemu navigacijskemu sistemu Galileo, ki nudi večjo natančnost (do 1 metra za splošno rabo, do 1 centimetra za posebne uporabnike) kot ameriški GPS, in naj bi postal polno operativen leta 2019 oziroma 2020. Še zmogljivejše kamere, ki bodo omogočale kakovost fotografij, primerljivo z naprednimi kompaktnimi fotoaparati, kasneje tudi DSLR-ji.

Evolucija namesto revolucije

Takšne revolucije, kot jo je na področju mobilnih telefonov povzročil prvi iPhone, tako najverjetneje še zelo dolgo ne bomo doživeli. Izboljševala se bo programska oprema, ki bo vse bolj podkrepljena z umetno inteligenco (AI) in učljivimi algoritmi. Pametni mobilniki bodo postajali vse pomembnejši ključ do drugih storitev (plačevanje, mobilnost, zabava, storilnost), medtem ko bodo po strojni in uporabniški plati še kar nekaj časa podobni temu, kar uporabljamo zdaj.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.