Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

IT POMOČNIK

 
 • 16.01.2019 | Multimedia

  Pametni dom po slovensko

  Telekom Slovenije je s produktom NEO smelo zakorakal tja, kjer zaenkrat prevladujejo največji svetovni igralci. Največja prednost izdelka, ki naj bi bil v veliki meri plod domačega znanja, je, da razume tudi slovensko. Ne samo da so meniji v slovenščini. Telekomov NEO čisto zares razume slovenske glasovne ukaze. Za razliko od izdelkov za pametni dom Googla, Appla in Amazona, s katerimi se je treba pogovarjati v angleščini.
   
  Več o >
 • 16.01.2019 | Multimedia

  Prihajajo 8K televizorji, smo pripravljeni?

  Po HD, Full HD in 4K zdaj prihajajo še 8K televizorji. Njihova ločljivost, izražena v natančnih številkah, znaša 7680 x 4320 točk ali skupno kar 33,18 milijona točk. Za primerjavo, ločljivost 4k znaša 4096 x 2160 točk (8,85 milijona točk), ločljivost Full HD pa zdaj že večini dobro znanih 1920 x 1080 točk (2,07 milijona točk).
   
  Več o >
 • 16.01.2019 | Pisarna

  Največji izziv električnih avtomobilov niso avtomobili sami

  Avtomobilski proizvajalci za leto 2020 napovedujejo cenovno dostopne električne avtomobile, ki bodo imeli že precej zadovoljiv doseg z enim polnjenjem. Volkswagen na primer napoveduje električni avto segmenta C, ki bo po ceni primerljiv z Golfom in naj bi ponujal med 350 in 400 kilometri dosega s popolnoma napolnjeno baterijo. Kar je že dovolj dobro za številne voznike. Zanje bo večjo težavo kot doseg predstavljalo nekaj drugega.
   
  Več o >
 • 13.12.2018 | Tehno miks

  Tako ne gre več! Poglejte, kako sem se rešil preobilja informacij

  Splet, aplikacije in družbena omrežja so izvrstni motilci in kradljivci pozornosti. Dokazano je in tudi pri sebi sem opazil, da so obdobja popolne osredotočenosti na neko nalogo začela postajati krajša. Možgani na nek svoj premeten način zahtevajo dražljaje v obliki obvestil o novih sporočilih, novih komentarjih, novih všečkih itd. Človek se kar navzame tega, da ga vsakih nekaj minut obvestilo o novem sporočilu uspešno odvrne od dela. In ko je že tam, gre preverit še, kaj je novega na spletnih forumih in kaj se novega dogaja doma in po svetu.
   
  Več o >
 • 13.12.2018 | Računalniki

  Zelo aktualno: Vsak algoritem še ni umetna inteligenca

  Če je lansko leto zaznamoval blockchain ali po slovensko tehnologija veriženja blokov, je buzzword letošnjega (iztekajočega se) leta zagotovo umetna inteligenca (AI). Zadnje čase jo najdemo povsod. Skorajda ni marketinškega besedila brez njene omembe. Toda izkušnje govorijo, da ko nek tehnični izraz pograbijo v marketingu, smo lahko prepričani, da bo neštetokrat zlorabljen. Z umetno inteligenco ni nič drugače.
   
  Več o >
 • 13.12.2018 | Tehno miks

  Kar 25 let je že, mat’kurja!

  Pred 25 leti, natančneje novembra 1993, je luč sveta ugledala prva slovenska spletna stran. Na inštitutu Jožef Stefan je Mark Martinec s sodelavci na računalniku CONVEX C3860 vzpostavil prvi slovenski spletni strežnik in na njem objavil spletno stran, ki je predstavljala raziskovalno delo inštituta ter tudi Slovenijo. Le nekaj mesecev kasneje, 1. marca 1994, je vse skupaj preraslo v projekt Mat’kurja, ki se ga veliko uporabnikov spleta še vedno dobro spominja.
   
  Več o >
 • 16.11.2018 | Računalniki

  Dokazano: Baterije mobilnih telefonov zdržijo vedno manj

  Ste tudi vi opazili, da baterije mobilnih telefonov zdržijo vedno manj? Niste edini. Preizkusi Washington Posta so potrdili, kar se je že dolgo domnevalo - novejši modeli mobilnikov imajo krajšo avtonomijo od starejših. Pri čemer nimamo v mislih primerjave med klasičnimi (ne-pametnimi) telefoni in današnjimi pametnimi mobilniki. Tukaj je jasno, da se noben pametni telefon ne more niti približati legendarnim Nokiam, ki so brez polnjenja zdržale tudi teden dni. Govorimo o pametnih mobilnikih izpred nekaj let ter novih modelih. Slednji imajo krajšo avtonomijo kot leto, dve ali tri starejši modeli.
   
  Več o >
 • 16.11.2018 | Pisarna

  Delo od doma - zakaj mu šefi niso naklonjeni?

  O delu na daljavo (od doma) se krešejo različna mnenja. Nekateri ga zagovarjajo, kar podkrepijo tudi z empiričnimi podatki. Drugi mu nasprotujejo in navajajo primere, ko so podjetja po poskusih z delom od doma znova uvedla obvezno prisotnost v pisarnah. Oboji imajo po svoje prav. Delo na daljavo ni nujno vedno dobra rešitev, je pa vredno o delu od doma vsaj razmisliti in zaposlenim, kjer je to mogoče, omogočiti vsaj en dan na teden, da delajo na daljavo.
   
  Več o >
 • 16.11.2018 | Tehno miks

  To so alternative, ki ne vohunijo za vami

  Zdaj najbrž ve že vsak - če za storitev ne plačate, potem ste vi storitev. Googlove storitve so brezplačne, a v zameno spletni velikan zbira vse možne podatke o uporabnikih ter z njimi služi pri oglaševalcih. Facebook in druga družbena omrežja imajo podoben modus operandi.
   
  Več o >
 • 10.10.2018 | Pisarna

  To najbolj motivira IT-jevce (ne, to niso trendovske pisarne)

  Delodajalci in iskalci IT-jevskega kadra v zaposlitvenih oglasih radi omenjajo trendovske pisarne, neomejene količine kave, sveže sadje, mize za biljard, članarine za fitnes, redne teambuildinge in podobne bonuse, ki naj bi kandidate navdušili za zaposlitev. Toda, ali so to res stvari, ki vplivajo na zaposlitveno odločitev IT-jevca? Pogovori s prijatelji in znanci iz branže kažejo, da ne.
   
  Več o >
 • 10.10.2018 | Tehno miks

  Zato se podjetja bojijo umetne inteligence

  Nedavno objavljeni podatki IBM-ove raziskave sporočajo, da se podjetja zanimajo za umetno inteligenco (AI), a se je hkrati tudi bojijo. Kar 82 odstotkov podjetij razmišlja o umetni inteligenci ali jo že uvaja, pri čemer jo želijo uporabiti za ustvarjanje in rast prihodkov. Toda AI je zaenkrat še velika črna skrinja, katere delovanja še ne poznamo dovolj dobro. Tako ne preseneča, da se podjetja bojijo morebitnih težav z odgovornostjo za odločitve, ki bi jih sprejela umetna inteligenca. Dodatno težavo predstavlja tudi pomanjkanje ljudi in znanja za upravljanje z umetno inteligenco.
   
  Več o >
 • 10.10.2018 | Računalniki

  Kateri oblak je najboljši za vas?

  Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive, Amazon Drive, Apple iCloud … in še mnogi drugi. Ponudnikov shranjevanja v oblaku je veliko, a katerega izbrati? Za vas smo se zakopali v podatke in napravili primerjavo, kateri je cenovno najugodnejši in kateri upraviči svojo ceno z dodatnimi funkcionalnostmi.
   
  Več o >
 • 17.09.2018 | Tiskanje

  Tiskalnik vas lahko izda in spravi v zapor

  Nekoč so nas hollywoodski filmi “izobraževali”, da občutljivih sporočil ne smemo pisati na roke ali na pisalni stroj. Pri slednjem namreč forenziki na podlagi individualnih značilnosti posameznega pisalnega stroja zlahka dokažejo povezavo med natipkanim besedilom in uporabljenim pisalnim strojem. Zato so ugrabitelji in ostali nepridipravi nekoč izrezovali besede in črke iz časopisnih člankov in tako poskušali roki pravice preprečiti, da bi jih odkrila.
   
  Več o >
 • 17.09.2018

  Šifriranje bi lahko postalo v praksi neuporabno

  Šifriranje ali enkripcija je temelj varnega računalništva in telekomunikacij - od shranjevanja podatkov, do njihovega prenašanja prek interneta in drugih omrežij. V preteklosti je bilo rezervirano samo za vojaške, državne in akademske kroge, civilistom je bila uporaba enkripcije zelo otežena. Združene države Amerike so do leta 1992 prepovedovale izvoz kriptografskih tehnologij in naprav, šele v naslednjih osmih letih je bila prepoved postopoma odpravljena (z nekaj izjemami).
   
  Več o >
 • 17.09.2018 | Tehno miks

  Kam je najbolje skriti truplo (ali kako na prvo stran na Googlu)

  Če bi na internetu želeli skriti truplo, bi ga bilo najbolje odložiti na dnu druge strani iskalnih zadetkov na Googlu. Ni daleč od resnice, kajti zelo malo je ljudi, ki ob iskanju na Googlu odjadrajo še na drugo stran zadetkov. Kaj šele na tretjo, četrto, peto … deseto. Logična posledica je, da si zaradi tega vsakdo želi s svojo spletno stranjo priti na prvo stran zadetkov. Toda kako, če si tja želi še na stotine, včasih na tisoče in deset tisoče konkurentov? Odgovor se skriva v kraticah SEM in SEO.
   
  Več o >
 • 21.08.2018 | Tehno miks

  Prednosti in pasti plačevanja z mobilnim telefonom

  Mobilno plačevanje je sodeč po tem, kako si vsi želijo odrezati svoj kos pogače, naslednja velika stvar. Poleg globalnih igralcev, kot so Google (Google Pay), Apple (Apple Pay), Samsung (Samsung Pay) in ostali, se prebujajo tudi domače banke in drugi ponudniki. Tako je komitentom NLB na voljo NLB Pay, Abanka ima Abadenarnico, imetniki Mercatorjeve plačilne kartice lahko uporabljajo mobilno denarnico M Pay, Petrol pa je do svoje rešitve prišel z nakupom platforme mBills od Halcoma.
   
  Več o >
 • 21.08.2018 | Multimedia

  Živeti brez televizorja (poglejte te številke!)

  Letos mineva desetletje, odkar v stanovanju nimam televizorja. Še vedno se najdejo ljudje, ki so nad tem začudeni, a na drugi strani je vedno več tistih, ki so se ravno tako odločili pomahati televizorju v slovo. Če je bila odpoved temu samoumevnemu kosu zabavne elektronike pred desetletjem še označena kot dejanje čudaškosti, danes ljudje že bolje razumejo, zakaj nekdo enostavno ne potrebuje televizijskega sprejemnika.
   
  Več o >
 • 21.08.2018 | Tiskanje

  Naredi sam: manjše tiskovine (letaki, ceniki, katalogi)

  Marsikatero manjšo tiskovino, kot je na primer informativni letak, cenik, manjši katalog in podobno, lahko izdelamo sami ali kot se reče, v hiši. Marsikaj lahko z nekaj smisla za oblikovanje naredimo že v urejevalniku besedil, še več pa omogočajo namenski programi za namizno založništvo, od katerih velja izpostaviti dva: brezplačen Scribus ter plačljiv Adobe InDesign. Naročnina na slednjega stane 25 evrov mesečno, če zakupimo samo ta program, ali 70 evrov mesečno, če zakupimo celoten paket orodij Adobe Creative Cloud.
   
  Več o >
 • 18.07.2018 | Računalniki

  ‘Kitajski’ prenosniki - nič več tabu

  Večina prenosnikov je narejenih na Kitajskem ali v drugih azijskih državah s poceni delovno silo. Tudi če se na njih bleščijo logotipi znanih znamk. Obstajajo pa tudi ‘domači kitajski’ prenosniki, ki so za polovico ali še več cenejši od uveljavljenih zahodnih znamk. V naše kraje jih ljudje največkrat naročajo iz znanih kitajskih spletnih trgovin, kot so Aliexpress, Gearbest in podobne. Kje je trik?
   
  Več o >
 • 18.07.2018 | Tehno miks

  Popravilo zavor prek interneta - vas je že kaj strah?

  Pred mesecem dni je Tesla pri svojem najnovejšem in cenovno najdostopnejšem avtomobilu Model 3 na daljavo posodobila programsko opremo, ki krmili delovanje zavor. To so storili potem, ko je revija ameriške organizacije za varstvo potrošnikov objavila kritiko, da Tesla Model 3 za zaustavitev pri hitrosti 96 km/h (60 milj na uro) potrebuje kar 46 metrov, kar je 2 metra več od zavorne poti več kot 2 toni težkega pick-upa Ford F-150, ki se ustavi v 44 metrih.
   
  Več o >
 • 18.07.2018 | Pisarna

  Zdravstvena težava ljudi, ki delajo z računalnikom

  Bolečina v dlaneh. Mravljinčenje. Zbadanje. Odrevenelost prstov. Izgubljanje občutka za dotik. Padanje stvari iz rok. Našteto so lahko znaki za sindrom karpalnega kanala, ki je značilen za ljudi, ki z rokami opravljajo ponavljajoča se dela. Ne le šivilje, mizarji in finomehaniki v proizvodnji, ta zoprna nadloga lahko doleti tudi tiste, ki veliko delajo z računalnikom. Glavni vzrok so tipkanje in ponavljajoči se gibi z miško.
   
  Več o >
 • 11.06.2018 | Tehno miks

  Iz prve roke: uporabne napravice, ki olajšajo potovanje

  Ko človek opazuje popotnike, se mu zazdi, da obstajata dva ekstrema. Na eni strani sodobni digitalni raziskovalci sveta in lovci na všečke, oboroženi z najnovejšimi elektronskimi napravami. Na drugi strani pa, recimo jim puristi, ki marsikdaj kar nekako zviška gledajo na prve. Ponavadi jih prepoznamo po zdelanih oblačilih in nahrbtnikih, z lepilnim trakom polepljenih fotoaparatih in, če potujejo s svojim vozilom, terencih ali starejših kombijih, kjer je vse podrejeno funkcionalnosti. Estetika in ugajanje modnim trendom je tam nekje v 376. planu. Potem pa smo še vsi ostali, ki se nahajamo nekje vmes.
   
  Več o >
 • 11.06.2018 | Multimedia

  Norost: Po dveh letih je telefon za v smeti

  Da je načrtna zastarelost del strategije razvoja novih izdelkov, ni več nobena skrivnost, čeprav se podjetja na vse pretege trudijo, da bi uporabnike prepričala v nasprotno. Od nedavnega obstaja nov dokaz, da eden največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, Samsung, računa na zgolj 2-letno življenjsko dobo svojih mobilnikov.
   
  Več o >
 • 18.05.2018 | Tehno miks

  GDPR: Samo brez panike

  Evropska direktiva GDPR, ki prinaša vseevropsko sistemsko ureditev varstva osebnih podatkov in je neposredno uporabljiv predpis, je (skoraj) tu. Odvisno od tega, kdaj berete ta prispevek. No, saj verjetno že veste. GDPR je grozen, zagrožene globe so nehumano visoke, vsi do zdaj zbrani kontakti so neuporabni itd. itd. Le da ni čisto tako. Če ste že zdaj ravnali po zakonu (ZVOP-1) in upoštevali dobre prakse varstva osebnih podatkov, potem nimate razlogov za paniko.
   
  Več o >
 • 18.05.2018 | Tehno miks

  Božjastne cene izven EU

  Ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj, pravi star pregovor. Novejša različica bi se morala glasiti: Ko greš proti Švici, pusti mobilnik na polici. Potem ko je evrotarifa prinesla poenotenje cen mobilne telefonije (z nekaj izjemami) ne glede na to, ali se nahajamo v omrežju domačega ali tujega EU operaterja, pa so cene mobilnih storitev izven Evropske unije ekscesno drage. V Švici tako denimo za minuto klica uporabniki največjega slovenskega operaterja plačajo 2,5 evra, za prenos 100 kB (kilobajtov!) podatkov pa 1 evro.
   
  Več o >
 • 18.05.2018 | Tiskanje

  Pazite pri namestitvi mrežnega tiskalnika

  Mrežni tiskalniki (Wi-Fi in ethernet) že dolgo niso več nobena redkost. Še več, razen vstopnih modelov skorajda ni več tiskalnika, ki ne bi omogočal tiskanja prek mreže. Tudi njihova namestitev ni več tako zapletena, kot je bila nekoč. Običajno je dovolj, da tiskalnik povežemo v Wi-Fi omrežje, na računalnik naložimo gonilnike in že smo pripravljeni na tiskanje.
   
  Več o >
 • 17.04.2018 | Tiskanje

  Izbira papirja je pomembna za kakovostno tiskanje

  Za dober rezultat tiskanja ni pomembna le kakovost tiskalnika in črnila (brizgalni tiskalniki) ali tonerja (laserski tiskalniki), temveč tudi pravilna izbira papirja. Medtem ko za dokumente uporabljamo klasičen ‘fotokopirni’ papir formata A4 s težo 80-90 g/m2, ta ni nujno primeren za druge stvari, ki jih želimo tiskati.
   
  Več o >
 • 17.04.2018 | Multimedia

  Digitalna dieta - vaše telo jo potrebuje

  Spomladi gre veliko ljudi na dieto, da bi do poletja izgubili tisto, kar bi sicer viselo čez rob kopalk. Ker nas lepotna in modna industrija ‘učita’, da to ni lepo in še manj privlačno. A v tem ponorelem potrošniškem svetu, kjer so oglaševalci iznašli nov način vplivanja na ljudi - t.i. influencer marketing na blogih in družabnih omrežjih - bi marsikomu veliko bolj kot prehranska koristila digitalna dieta.
   
  Več o >
 • 17.04.2018 | Tehno miks

  Bolj kot Facebook, bi vas morali skrbeti ZZZS, Mercator, Spar, Tuš, Petrol ...

  V preteklih tednih smo gledali osuple in zaskrbljene obraze mnenjskih voditeljev in politikov, ko so na dan prihajali vedno novi podatki o razsežnostih afere Facebook in Cambridge Analytica. Težko je reči, zakaj. Ali takšni in drugačni pomembneži resnično niso vedeli, kakšen je resničen namen zbiranja in obdelovanja enormnih količin osebnih podatkov? Ali pa je bil osupel in zaskrbljen izraz na obrazu le igra za javnost? Kajti kdor vsaj približno spremlja dogajanje in trende na področju informacijskih tehnologij, mu je jasno, da se takšne (in še hujše) stvari dogajajo vsakodnevno.
   
  Več o >
 • 20.03.2018 | Multimedia

  Pametni telefoni - lahko še ponudijo kaj novega?

  Na nedavnem Mobile World Congressu v Barceloni se je dokončno potrdilo, da je trg mobilnih telefonov vstopil v zrelo fazo. Velikih novosti in skokovitega napredka ni več. Zdaj gre bolj ali manj za kozmetične popravke, ki na samo uporabnost in funkcionalnost nimajo bistvenega vpliva. Zgovorno je dejstvo, da se je Samsung ob predstavitvi novega paradnega konja Galaxy S9 bolj osredotočil na "mehki del" (aplikacije) kot na strojne novosti. Nič kaj drugače ni bilo pri drugih vodilnih proizvajalcih. Pravih inovacij na največjem svetovnem dogodku na področju mobilne telefonije ni bilo.
   
  Več o >
 • 20.03.2018 | Tiskanje

  S temi nasveti boste mojster skeniranja

  Skeniranje dokumentov je z multifunkcijskimi napravami izjemno enostavno. Dokument položimo in poravnamo na stekleno površino, zapremo pokrov, izberemo, kam naj se shrani, ter pritisnemo gumb. Končano! Toda če imamo opravka s stranjo iz revije, natisnjeno fotografijo, starejšim, zbledelim dokumentom …, je dobro vedeti, kako skenirati z naprednejšimi nastavitvami, saj bo rezultat skeniranja tako bistveno boljši.
   
  Več o >
 • 20.03.2018 | Tehno miks

  Stvari, ki jih morate vedeti o pametnem domu

  Povezan, pametni dom ni znanstvena fantastika. Najosnovnejše gradnike pametnega doma, kot so Wi-Fi stikala in Wi-Fi vtičnice, lahko kupimo že v vsaki bolje založeni trgovini z opremo za dom. Zato je pomembno razjasniti nekaj osnovnih, a pomembnih pojmov glede “dodajanja pameti” vašemu domu. Da ne bi na koncu ostali s tanjšo denarnico in napol delujočimi napravami za pametni dom.
   
  Več o >
 • 16.02.2018 | Tehno miks

  Še huje bo: lažne novice v Sloveniji

  Verjetno ni uporabnika interneta, ki v zadnjem letu ne bi slišal za lažne novice (fake news). Zelo verjetno je nanje tudi že naletel in precej verjetno je, da sploh ni zaznal, da bere lažno novico. Če so spletna mesta, kot je na primer The Onion, očitna parodija in je vsakomur jasno, da tam objavljenim informacijam ne gre verjeti, pa je prave lažne novice zelo težko prepoznati kot takšne.
   
  Več o >
 • 16.02.2018 | Pisarna

  Videonadzor v vsak prostor

  Oprema za videonadzor še nikoli ni bila tako dostopna. IP videonadzorne kamere eden od diskontnih trgovcev občasno ponuja dobesedno poleg solate. Za vsega nekaj deset evrov. A če želimo, da je od videonadzora tudi kakšna korist, se moramo tega lotiti premišljeno. Nakup kamere je še najlažja stvar.
   
  Več o >
 • 16.02.2018 | Tehno miks

  Zakaj še vedno nimamo zmogljivejših baterij?

  Kolikokrat smo že lahko brali o ‘najnovejšem raziskovalnem preboju’ na področju shranjevanja energije, a naši mobilniki še vedno stežka zdržijo več kot dan ali dva uporabe brez polnjenja in doseg električnih avtomobilov še vedno ni primerljiv z dosegom tistih, ki jih poganjajo fosilna goriva. Kljub ogromnim vlaganjem v raziskave in razvoj novih baterij v zadnjem desetletju, od tega še vedno nimamo prav veliko - nekoliko zmogljivejše litij-ionske baterije, to je vse.
   
  Več o >
 • 18.01.2018 | Tehno miks

  Pozor: Nevidna nevarnost na spletu

  Funkcija, da si spletni brskalnik (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari …) zapomni prijavne podatke za spletna mesta, ki zahtevajo vpis uporabniškega imena in gesla, je priročna. Prihrani nam vsakokratno brskanje po spominu in vnašanje teh podatkov. Žal pa ta priročna funkcija ni brez tveganj. Že do zdaj je veljalo, da to ni najbolj varna možnost, z novim odkritjem raziskovalcev pa bi morali vsi takoj opustiti shranjevanje uporabniških imen in gesel v brskalnikih.
   
  Več o >
 • 18.01.2018 | Računalniki

  Wi-Fi: To morate vedeti

  Wi-Fi je tista tehnologija, o kateri večinoma ne razmišljamo. Razen tega, da na zaslonu izberemo želeno omrežje, vpišemo geslo in kliknemo “poveži”, se z drugim ponavadi ne ukvarjamo. Kljub temu je dobro vedeti nekatere stvari, ki se dogajajo v ozadju in lahko vplivajo na varnost in uporabniško izkušnjo. Še zlasti, če sami postavljamo svoje brezžično omrežje doma ali v pisarni.
   
  Več o >
 • 12.12.2017 | Tehno miks

  Podražitve telekomunikacijskih storitev - ker konkurence v resnici ni

  Prvega januarja bosta največja telekomunikacijska operaterja v državi, Telekom Slovenije in A1, podražila velik del svojih storitev. Dvig cen bo za določene uporabnike znaten. Tudi do 5 evrov. Kako je to mogoče, ko pa imamo, vsaj na papirju, konkurenčen in delujoč telekomunikacijski trg?
   
  Več o >
 • 12.12.2017 | Računalniki

  NEVARNO: Skrivni operacijski sistem v vašem računalniku

  Če imate računalnik novejšega letnika z Intelovim procesorjem, se v njem nahaja skrit operacijski sistem, katerega namen še ni povsem jasen. Jasno je le to, da ga lahko izkoristijo zlikovci in razne tri-črkovne agencije, sploh, ker so v njem že odkrili ranljivosti.
   
  Več o >
 • 12.12.2017 | Računalniki

  Varnostne kopije doma - to morate vedeti

  Zavedanje o pomembnosti varnostnih kopij je zadnja leta k sreči vedno bolj razširjeno. Čeprav gre težko z jezika, je vendarle treba priznati, da so izsiljevalski kriptovirusi naredili tudi nekaj koristnega - zaradi njih se je v splošni javnosti začelo več govoriti o tem, kako pomembno je imeti varnostne kopije. Ne samo zaradi kriptovirusov ali druge zlonamerne računalniške nesnage. Podatke lahko izgubimo tudi zaradi okvare diska, lastne napake, ko npr. po nesreči nepovratno izbrišemo podatke, zaradi tatvine, naravne nesreče, požara …
   
  Več o >
 • 17.11.2017 | Računalniki

  Microsoft ponudil zaščito pred kriptovirusi

  V jesenski posodobitvi za Windows 10 (Fall Creators Update, 1709) se nahaja uporabna novost, ki pa je privzeto izklopljena. Gre za zaščito, ki je del Windows Defenderja in zlonamernim aplikacijam (vključno z izsiljevalskimi kriptovirusi) onemogoča spreminjanje datotek v zaščitenih direktorijih oz. mapah.
   
  Več o >
 • 17.11.2017 | Računalniki

  Nevaren internet stvari

  Zadnje čase skoraj ne mine mesec, da ne bi brali o novem varnostnem incidentu, v katerega so vpleteni izdelki s skupnim imenovalcem ‘internet stvari’ (Internet of Things - IoT). Gre za naprave, kot so pametni termostati, povezljive nadzorne kamere, vremenske postaje, pametne ključavnice in podobno, ki so povezane v internet, a je pri njih praviloma slabo poskrbljeno za varnost. Kaj lahko pri tem stori uporabnik? Več v nadaljevanju.
   
  Več o >
 • 17.11.2017 | Tehno miks

  Telefon za 1.400 evrov. Resno?

  V trgovine je prišel iPhone X, za katerega je treba odšteti 1.200 ali 1.400 evrov, odvisno od količine vgrajenega pomnilnika. Ljudje so tudi tokrat zanj čakali v vrstah, kar pomeni, da so pripravljeni plačati toliko za žepno napravo za komuniciranje. Ob tem so se ob forumih in tudi ob starih dobrih gostilniških šankih vrstile razprave, kdo je tako nor, da plača toliko za telefon.
   
  Več o >
 • 11.10.2017 | Tehno miks

  5 stvari, ki jih morate vedeti, preden začnete prodajati na spletu

  Postaviti spletno trgovino in objaviti izdelke je enostavno. Pravzaprav najlažje od vseh opravil, če se odločite za spletno prodajo. Najbolj zapletene stvari se skrivajo v ozadju. Lahko še zahtevnejše kot pri prodaji v fizični prodajalni. Zato smo pripravili seznam 5 stvari, ki jih morate vedeti, preden začnete prodajati na spletu oziroma preden se sploh podate na to zanimivo, a tudi zahtevno odisejo.
   
  Več o >
 • 11.10.2017 | Pisarna

  Izvedel sem digitalno transformacijo in prihranil čas

  Besede brenčavke (ang. buzzwords) preziram iz dna duše. Gre za tiste besede, ki se jih nekdo spomni ali zgolj potegne iz naftalina in potem jih vsi pograbijo in se trudijo biti moderni. Ali v trendu, kot se lepše sliši. Tudi digitalna transformacija je ena takih. Zelo verjetno je, da ste že slišali zanjo. Če izraz uporabljamo v poslovnem svetu, v najširšem smislu označuje digitalizacijo vseh vidikov in področij poslovanja.
   
  Več o >
 • 11.10.2017 | Računalniki

  Konec tabličnih računalnikov?

  Tisti, ki poznate Betteridgeovo pravilo novinarskih naslovov, že veste, da je odgovor negativen. S tabličnimi računalniki še ni konec in verjetno bodo še dolgo med nami. Se pa spreminja njihov trg. Prodajne številke kažejo, da zanimanje zanje upada, razloge za to pa analitiki pripisujejo zmogljivim pametnim mobilnikom z velikimi zasloni. Zato se tablice počasi spreminjajo v nišni izdelek za uporabnike, ki točno vedo, zakaj jih potrebujejo. Še zlasti v poslovnem svetu.
   
  Več o >
 • 19.09.2017 | Tiskanje

  Poceni tiskalniki, drage kartuše - zakaj je tako?

  Zarota proizvajalcev tiskalnikov ali kaj drugega - kaj je razlog, da so novi tiskalniki tako poceni, originalne kartuše in tonerji pa tako dragi? Po nekaterih podatkih je maloprodajna cena črnila v originalnih kartušah višja od primerljive količine vrhunskega šampanjca ali celo človeške krvi.
   
  Več o >
 • 19.09.2017 | Multimedia

  Brezvezni pametni televizorji

  Razen če uspete izbrskati stare zaloge ali če izberete kak cenen daljnovzhodni izdelek, danes praktično ni več mogoče kupiti televizorja, ki ne bi bil vsaj malce “pameten”. Televizorja, ki se povezuje v splet in omogoča nalaganje aplikacij. Toda ali je “pamet” v televizorjih, za katero nas proizvajalci in prodajalci prepričujejo, da jo v teh časih nujno rabimo, res tako dobra stvar? Po izkušnjah uporabnikov bi prej rekli, da ne.
   
  Več o >
 • 19.09.2017 | Tehno miks

  Sosedov Miha vam bo uničil posel

  Izdelava spletne strani je po ljudskem izročilu dokaj enostavna reč, ki jo obvlada tudi sosedov Miha. Ki vam bo spletno stran naredil za sendvič in pico, ali če je malo bolj podjetne narave, na študentsko napotnico. Ampak sosedov Miha vam bo - tega se sam niti ne zaveda, a mu ne gre zameriti - lahko uničil posel.
   
  Več o >
 • 22.08.2017 | Tehno miks

  Zmanjšajte ogljični odtis in prihranite

  Kako lahko zmanjšate svoj ogljični odtis in ob tem še prihranite? Ekologija namreč ni (več) samo modna muha - zdaj gre zares, če želimo preprečiti podnebne spremembe, ki grozijo, da bodo močno zmanjšale kakovost življenja. Preberite 7 koristnih nasvetov, kako zmanjšati svoj ogljični odtis in ob tem še prihraniti.
   
  Več o >
 • 22.08.2017 | Tehno miks

  Kolumna: Več, več, več - do kdaj?

  Zaslužiti več. Imeti več. Doživeti več. Do kod? Kje je meja? Novodobni guruji tega in onega tako radi poudarjajo, kako je vse dosegljivo, kako je vse mogoče, če si dovolj želimo in dovolj prizadevamo. Nič ni nemogoče. Samo potruditi se moramo.
   
  Več o >
 • 22.08.2017 | Računalniki

  Je Linux že kaj bolj primeren za vas?

  “Naslednje leto bo leto Linuxa”. Dolgo smo lahko poslušali takšne in podobne napovedi, ki pa se niso uresničile. Ali pač? Neizpodbitno je, da ima Linux na namiznih računalnikih zanemarljiv tržni delež. Zakaj je tako, bi bilo mogoče razpredati na dolgo in široko, a številke so jasne. Windows je še vedno številka ena.
   
  Več o >
 • 12.07.2017 | Tehno miks

  Jeseni država poostreno nad s.p.-je

  Če se bodo uresničile napovedi in želje vlade, lahko jeseni pričakujemo spremembe zakonodaje, ki naj bi otežile “delo prek s.p-ja”. Govora je o tisti vrsti dela na podlagi civilnopravne pogodbe, kjer so prisotni elementi delovnega razmerja - tako imenovano prekarno delo torej. Tudi v primeru, ko je interes za takšno vrsto sodelovanja obojestranski, torej tako na strani “delodajalca” kot na strani “delavca s.p.-jevca”, zakon in inšpektorji ne bodo poznali milosti.
   
  Več o >
 • 12.07.2017 | Multimedia

  Svetujemo: Ali potrebujem akcijsko kamero in kakšno?

  Začetna moda akcijskih kamer, ki jo je začel GoPro, se je nekoliko umirila in zdaj lahko trezno pogledamo na to, ali je nakup kamere za snemanje svojih (takšnih in drugačnih) podvigov sploh smiseln in če je - na kaj je pri izbiri treba biti pozoren.
   
  Več o >
 • 12.07.2017 | Računalniki

  Chromebook - ali lahko nadomesti običajen prenosnik?

  Prenosniki Chromebook z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS so cenejši od običajnih prenosnikov. Ne brez razloga. Njihova strojna oprema je optimizirana za poganjanje Googlovega sistema, ki je procesorsko manj požrešen, zaradi koncepta dela v oblaku pa potrebuje tudi minimalno prostora za lokalno shranjevanje. Glavno vprašanje: ali je lahko Chromebook zamenjava za običajen prenosnik?
   
  Več o >
 • 14.06.2017 | Tehno miks

  Poglejte, kaj morate vedeti, če potujete v ZDA

  Potujete ali nameravate potovati v ZDA? Tamkajšnji mejni organi imajo že dalj časa pooblastilo, da na mejni kontroli pregledajo vsebino vaših elektronskih naprav. Odkar je na oblasti predsednik Donald Trump naj bi bili tovrstni pregledi čedalje pogostejši, mejni organi pa naj bi zahtevali celo izročitev gesel za dostop do podatkov na elektronskih napravah ter uporabniških podatkov za družbena omrežja.
   
  Več o >
 • 14.06.2017 | Tehno miks

  Google vam bo po novem sledil tudi v fizičnem svetu

  Da nam spletni velikani sledijo na vsakem virtualnem koraku, smo se nekako navadili in sprejeli za dano. Hočeš-nočeš, temu se danes ne da več izogniti, razen če bi se odločili zelo omejiti našo dejavnost na spletu. Kar pa je, glede na vedno bolj digitalno povezan svet, oprostite izrazu, uriniranje proti vetru.
   
  Več o >
 • 14.06.2017 | Tehno miks

  To morate vedeti o odpravi mobilnega gostovanja v EU

  Od 15. junija dalje je doplačevanje za uporabo mobilne telefonije v drugih državah članicah EU, zgodovina. A čeprav naj bi veljalo načelo “roam like at home” (gostuj kot da si doma), nekaj omejitev ostaja. Večinoma so povezane s prenosom podatkov in t.i. pravično uporabo, s čimer je Evropska komisija želela preprečiti selitev uporabnikov k mobilnim operaterjem v državah z nižjimi cenami mobilnih storitev.
   
  Več o >
 • 23.05.2017 | Pisarna

  Ne bodite amater - PDF in pika!

  Ali tudi vi pošiljate dopise in druge dokumente v Wordovih datotekah? Potem nujno preberite naslednje vrstice. Razen izjemoma (več o tem v nadaljevanju) je namreč pošiljanje Wordovih datotek dokaj nespametno početje.
   
  Več o >
 • 23.05.2017 | Tehno miks

  5 pomembnih trikov za večjo spletno prodajo

  Ne, to ni še en članek, ki vam obljublja, da boste povečali vašo spletno prodajo, če boste upoštevali spodnje nasvete. Nemogoče je namreč podati univerzalne nasvete, ki bodo uporabni za vse vrste spletnih trgovin, za vse vrste izdelkov in za vse ciljne skupine kupcev. Zato ni nujno, da bo kaj od naštetega pri vas delovalo. A vredno je poskusiti. Pravzaprav je poskušanje in merjenje odzivov najpomembnejši nasvet, ki vam ga lahko damo. Zato začnimo kar z njim.
   
  Več o >
 • 23.05.2017 | Pisarna

  Ne zafrknite se z napačno pisavo

  Pisave (fonti) imajo zelo velik vpliv na samo sporočilo ter na prejemnika sporočila. Enako sporočilo zapisano s pisavo Open Sans, Times New Roman ali Comic Sans (lahko) učinkuje povsem drugače. Čeprav zavedanje o pomenu izbire primerne pisave raste, se v poslovni komunikaciji še vedno premalo ljudi zaveda, kako pomembno je izbrati namenu in sporočilu primerno pisavo.
   
  Več o >
 • 18.04.2017

  Načrtovana pokvarljivost - kako premagati sistem?

  Težko se je znebiti občutka, da so naprave namenoma narejene tako, da se pokvarijo kmalu po izteku garancije. Na spletu lahko najdemo številna pričevanja lastnikov mobilnih telefonov , ki so jih kmalu po izteku garancijske dobe začele pestiti težave. Zatikanje, neodzivnost, slabša avtonomija baterije ... pa čeprav se v sami uporabi telefona in aplikacij ni spremenilo nič. Ali je možno, da proizvajalci vgradijo programsko stikalo, ki povzroči, da po določenem času začne telefon povzročati težave, čeprav se v resnici (na strojnem delu) ni nič pokvarilo?
   
  Več o >
 • 18.04.2017 | Tehno miks

  Majhna Tesla pred velikanom Fordom

  Če verjamemo v to, da ima trg vedno prav, potem je Tesla, ki proizvaja samo električne avtomobile, prehitela avtomobilskega velikana Ford. Tržna vrednost Tesle je namreč 3. aprila na borzi znašala 48,2 milijarde dolarjev oziroma 3,1 milijarde več kot so vlagatelji cenili vrednost Forda. Pa čeprav je Tesla v prvem četrtletju prodala 25.000 (električnih) avtomobilov, medtem ko jih je Ford 236.000.
   
  Več o >
 • 18.04.2017 | Računalniki

  Kdo vam je pa to delal?

  Klasično vprašanje obrtnika, ki mora popravljati za drugim obrtnikom - “kdo vam je pa to delal?” Občasno lahko na enake besede naletimo tudi, ko gre za informatiko in računalništvo. Resnici na ljubo, zakaj bi bilo v IT-ju kaj drugače? Povsod se najdejo “mojstri”, ki zamočijo in morajo za njimi popravljati drugi.
   
  Več o >
 • 16.03.2017 | Tehno miks

  Kolumna: Retro za vsako ceno?

  Dobili smo "novo" Nokio 3310. V času pametnih telefonov bodo prodajali ‘feature phone’, ki sploh ne bo tako poceni. Zanj bo treba odšteti 50 evrov, medtem ko za 75 evrov dobimo že pametno Lumio 550. A ni dvoma, da se bo posodobljena replika slavne Nokie dobro prodajala.
   
  Več o >
 • 16.03.2017 | Tiskanje

  Tiskanje v oblaku - kaj, kako, zakaj?

  O tiskanju v oblaku se razmeroma malo govori, čeprav gre za zelo praktično funkcijo. Večinoma tiskalnike še vedno uporabljamo na klasičen način, bodisi neposredno priključene na računalnik, ali do njih dostopamo prek lokalne mreže. Tiskanje v oblaku širi dostop do tiskalniških naprav. Do njih lahko dostopamo od kjerkoli in iz katerekoli naprave.
   
  Več o >
 • 16.03.2017 | Računalniki

  Kdaj je čas za zamenjavo računalnika?

  Doma imam sedem let star prenosnik, ki je še vedno dovolj zmogljiv za vse, kar potrebujem. Tudi montaža HD videoposnetkov mu ne predstavlja težav. Če bi ga želel prodati, bi zanj dobil kakšnih 150 evrov, medtem ko bi za nov, primerljiv ali zmogljivejši prenosnik odštel najmanj 700 evrov. Zakaj bi torej sploh razmišljal o zamenjavi?
   
  Več o >
 • 15.02.2017 | Tehno miks

  Kolumna: Slovenija 2050

  Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je nedavno objavila dokument z naslovom Vizija Slovenije 2050, ki naj bi predstavljala smernice, kako naj bi se Slovenija razvijala. Okrog 600 posameznikov, ki je sodelovalo pri pripravi Vizije 2050, je izrazilo svoje želje, pričakovanja in poglede na to, v kakšni družbi in okolju naj bi živeli čez 33 let.
   
  Več o >
 • 15.02.2017 | Multimedia

  Posnemite profesionalen video s telefonom

  Mobilni telefon in profesionalen video v istem stavku – ali se jim je zmešalo? Ne. Tudi s pametnim mobilnikom, ki premore zmogljivo kamero, je mogoče posneti video, ki ga večina ne bo ločila od tistega, ki je bil posnet s profesionalno, več tisoč evrov vredno opremo. A pojdimo po vrsti.
   
  Več o >
 • 15.02.2017 | Tehno miks

  Učinkovito nad stres na delovnem mestu

  Stres na delovnem mestu je zadnje čase vroča tema. Kar ne preseneča, saj se vedno več ljudi sooča s simptomi izgorelosti, ki so posledica dolgih delovnikov, kratkih rokov, pritiskov nadrejenih in lastnih teženj k perfekcionizmu. A ni treba, da je tako. V nadaljevanju si bomo ogledali, kako si organizirati delo in odnose, da na delovnem mestu ne boste doživljali tolikšnega stresa.
   
  Več o >
 • 18.01.2017 | Tehno miks

  Cenejše mobilno gostovanje draži domače storitve

  Cenejše mobilno gostovanje v državah Evropske unije oziroma pričakovana ukinitev doplačil (pribitkov) za mobilne storitve med gostovanjem, ki naj bi se zgodila letos poleti, je dobrodošla novica. Toda vedeti moramo, da bodo mobilni operaterji izpad prihodkov iz naslova gostovanja tako ali drugače nadoknadili. Najenostavneje z višjimi cenami domačih storitev.
   
  Več o >
 • 18.01.2017 | Tehno miks

  Zakaj je skrajni čas, da greste na HTTPS

  Leto 2017 je skrajni čas, da na svojem spletnem mestu omogočite varno povezovanje prek protokola HTTPS. Ne le zaradi zagotavljanja varnosti in zasebnosti, temveč tudi zaradi boljše pozicije v Googlovem iskalniku. Več v nadaljevanju.
   
  Več o >
 • 18.01.2017 | Računalniki

  Varčevanje vas lahko stane preveč

  »Škoda denarja, saj s tem ravno tako naredimo vse, kar rabimo.« Pogost pristop, na katerega naletimo v praksi. Še zlasti v majhnih in mikro podjetjih, kjer se vsak privarčevan evro še kako pozna. Toda varčevanje pri informacijski in komunikacijski opremi je lahko zelo dvorezen meč. Da, možno je prihraniti. Lahko pa se zgodi, da bo na koncu strošek še bistveno višji.

   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  Fax v letu 2017

  V Sloveniji se bolj nagibamo k preverjenim blagovnim znamkam in že preverjenemu načinu dela, še posebej, če sosed reče, da je to pravi način. To je še posebej vidno pri FAX napravah. Smo v letu 2017 in večina podjetij bi še vedno rada imela samostojno FAX napravo, kljub temu da je na tržišču veliko ponudnikov internetnega FAX-a.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  5 nasvetov za opremljanje domače pisarne in delo od doma

  elo od doma ni modna muha. Čeprav so mnenja deljena in obstajajo tako raziskave, ki govorijo v prid večje produktivnosti dela v pisarni, kot tudi obratno, se število ljudi, ki (vsaj nekaj dni na teden) delajo od doma, povečuje. Tudi v Sloveniji, četudi je zakonodaja glede dela od doma do delodajalcev (v mislih imamo zaposlene v rednem delovnem razmerju) dokaj neprijazna. Nasveti glede opremljanja domače pisarne so sicer namenjeni vsem. Tudi če ne delate od doma in se vaša domača pisarna imenuje »računalniški kotiček«, vam bodo naslednji nasveti prišli prav.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  Inteligentna obdelava dokumentov

  Convert & Share je aplikacija za zajem, procesiranje/obdelavo in posredovanje (dostavo) dokumentov. Rešitev je preprosta, prilagodljiva in enostavna za namestitev ter uporabo, uporabnikom pa omogoča, da se osredotočijo na svoje primarno delo in ne izgubljajo časa z administracijo dokumentov.
   
  Več o >
 • 28.12.2016

  Kako narediti več v manj časa

  Na desetine knjig in na stotine člankov je bilo napisanih o tem, kako povečati svojo produktivnost, kako v manj časa narediti več in kako si organizirati delo, da vam bo ostalo več prostega časa. Pa vendar je vse skupaj pravzaprav zelo enostavno: poenostavite, kar je možno, in odstranite vse, kar je nepotrebno ali moteče.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  Store+find: rešitev za učinkovito upravljanje dokumentov

  Še vedno je veliko podjetji, ki imajo dokumente v fasciklih in te fascikle v raznih omarah škatlah, ki jih odložijo v skladišča in podobno… Na dolgi rok vsi ugotovijo, da jim tovrsten način vzame veliko prostora predvsem pa veliko časa, ko želijo poiskati določen dokument, ki ga običajno hitro in nujno potrebujejo. Kar je najslabše je to, da se dokumenti lahko izgubijo. Takemu načinu ne moremo reči učinkovito upravljanje dokumentov!
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  Kako ohladiti pisarno brez klime?

  ​Enostaven odgovor: težko. No, ampak ker mi pa prav zares ne jamramo, temveč iščemo rešitve, poglejmo, kaj lahko storite za bolj znosne pogoje dela, če iz takšnih ali drugačnih razlogov v pisarni nimate klimatske naprave.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  Glasba in radio v pisarni - koristi ali škodi?

  Zvoki v ozadju povečujejo storilnost. Tišina v pisarni je lahko koristna pri specifičnih opravilih, ki zahtevajo visoko stopnjo koncentracije, a zmerni zvoki iz ozadja, kot na primer umirjena glasba ali kakofonija različnih zvokov (oddaljen klepet, brnenje klimatske naprave, zvok prometa z ulice, …), povečujejo kreativnost. Vsaj tako pravijo nekatere študije.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Pisarna

  Ne bodite dolgočasni s poslovnimi darili

  ​Ste že naročili ali celo kupili letošnja decembrska poslovna darila? Odlično! Vsem tistim, ki še izbirajo ali pa bodo nakup daril odlagali do zadnjega trenutka, namenjamo naslednje vrstice z idejami za izvirna poslovna darila, ki ne bodo končala kot praholovci, ali še huje, v zabojniku za smeti.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tiskanje

  6 POMEMBNIH NASVETOV PRI OBLIKOVANJU DOKUMENTOV ZA DIGITALNI TISK

  V primerjavi z offset tehnologijo je potrebno pri oblikovanju tiskovin, ki bodo natisnjene z digitalno tehnologijo (xerografija), vzeti v zakup značilnosti in omejitve digitalnega tiska. Z uporabo pravilnih tehnik, ki izkoriščajo vse prednosti digitalnega tiska, so lahko projekti, namenjeni digitalnemu tisku, ustvarjalni, kreativni in izjemno privlačni.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tiskanje

  Prednosti in slabosti tiskanja znotraj »hiše«

  Napredek tehnologije danes omogoča smiselno tiskanje znotraj podjetja. Danes koristi odtehtajo slabosti. Za vas bomo preučili vsako možnost in vas vodili skozi prednosti in slabosti za prepoznavanje potencialnih priložnosti za vaš posel. Dobro za začetek je vprašanje, ali je tisk še vedno ustrezna rešitev v vse bolj digitalnem svetu. To je. To je kot pri strankinih nakupnih željah - povečanje prodaje glede na število razpoložljivih možnosti. Različni kupci imajo različne želje. Še vedno ostaja, da je tiskanje pomemben del vašega komunikacijskega spleta.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tiskanje

  Razlike med tiskalniki za domačo in poslovno rabo

  ​»Dober dan, tiskalnik rabim, ne predrag, s čim cenejšimi kartušami.« Tako se po navadi začne pogovor med kupcem in prodajalcem v trgovini z računalniško opremo. Nato poskuša prodajalec iz kupca izvleči čim več informacij: za kakšen namen se bo tiskalnik uporabljal, koliko se bo tiskalo, ali zadostuje črno-beli tisk, ali bo tiskalnik povezan v mrežo, ali kupec potrebuje zgolj tiskalnik, ali morda multifunkcijsko napravo … vprašanj, ki vplivajo na izbiro tiskalnika, je še mnogo, a tokrat se bomo osredotočili na razlike med tiskalniki za domačo in poslovno rabo.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tiskanje

  Zakaj so natisnjene barve drugačne kot na zaslonu?

  Večina se je že srečala s primerom, ko so natisnjene barve na papirju bistveno odstopale od tistih na zaslonu. Še posebej je to izrazito pri tiskanju fotografij ter grafik, kjer želimo točno določeno svetlost, barve in odtenke. V nadaljevanju bomo razložili, zakaj do tega prihaja in kako si pomagati, da bi bile natisnjene barve čim bolj podobne tistim na zaslonu.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  RTV prispevek - kako se ga lahko znebite?

  "Lažje sem se znebil hemeroidov, kot RTV prispevka," je zadnjič potarnal znanec. Ko enkrat pristanete v bazi RTV naročniške službe, se plačevanja RTV prispevka ne boste enostavno znebili - vsaj če ste pošten državljan, ki se dosledno drži zakonov.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Top gadgeti za šport

  Ste že otvorili letošnjo tekaško, kolesarsko ali drugo športno-rekreativno sezono? Če se ukvarjate s katerim od športov na prostem, je zelo verjetno, da si želite meriti svoje rezultate. Zaradi sebe, seveda, saj nihče od nas ni takšen, da bi meril svoje dosežke zato, da bi se z njimi hvalil pred ostalimi. To počnejo drugi. Kakorkoli. Na trgu še nikoli ni bilo toliko gadgetov in aplikacij, ki merijo in analizirajo vse, kar se meriti in analizirati da. A kaj rekreativni športnik dejansko potrebuje?
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Mobilni internet na potovanju

  Življenje brez mobilnega dostopa do interneta si je dandanes težko predstavljati. Pametni mobilniki, tablice in druge prenosne naprave so brez internetne povezave hudo omejene. Večina aplikacij zahteva povezovanje v prostrane širjave interneta. Kako, zakaj, za koliko – to so vprašanja, s katerimi se bomo ukvarjali v nadaljevanju.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Triki spletnih trgovcev, zaradi katerih boste zapravili več, kot ste želeli

  Ste se že kdaj vprašali, zakaj v nekaterih trgovinah že na vhodu diši po slastnem sveže pečenem kruhu? Odgovor je v zvijači, s katero vas želi trgovec premamiti, da bi vstopili v trgovino in kupili več, kot ste nameravali. Dokazano je namreč, da nekateri vonji nezavedno vzbudijo občutek ugodja in domačnosti, ali če poenostavimo, raziskave so pokazale, da ljudje ob prisotnosti določenih vonjev v trgovini zapravijo več.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Zimske ali celoletne gume, to je zdaj vprašanje

  Lani ob enakem času bi bil odgovor na vprašanje iz naslova precej lahek: zimske, razen če živite ob obali ali v večjem mestu in se lahko v primeru napovedanega sneženja odpoveste uporabi avtomobila. Kaj se je zgodilo v letu dni, da ne moremo istega zapisati tudi letos? Gumarji so pripravili nekaj novih pnevmatik, ki za določen profil voznikov spreminjajo pravila igre.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Spletna trgovina - ne storite teh napak!

  ​Odločili ste se, da bi odprli spletno trgovino. Zakupiti domeno in prostor na strežniku, namestiti enega od brezplačnih sistemov za spletno trgovino in vnesti artikle res ni noben problem, kajne? No, ni čisto tako. Če želite s spletno trgovino zaslužiti, je upravljanje z njo vse prej kot enostavno. Poglejmo, katere so najpogostejše napake, ki jih storijo začetniki v prodaji prek spleta.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Kaj bomo počeli, ko ne bo več dela?

  Trend je že dolgo jasen. Avtomatizacija vsega, kar je možno. Globalizacija in centralizacija. Povsod. Od enostavne proizvodnje, prek storitev, do visokotehnoloških opravil. Izdelke sestavljajo roboti. Vlaki podzemne železnice vozijo sami. Samovozeči avtomobili so za vogalom. Na mobilnikih in računalnikih imamo virtualne osebne asistentke (Siri, Cortana). Malce so še štoraste in ne vedo vsega, a se hitro učijo in razvijajo.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Uporabniki, ki blokirajo oglase, ogrožajo splet

  ​Tako bi lahko sklepali iz ogorčenih odzivov lastnikov spletnih mest, ti so začeli onemogočati dostop do vsebin uporabnikom, ki uporabljajo vtičnike za blokiranje oglasov. Njihovi argumenti so jasni in razumljivi: Oglasi so nujni, če želite, da vam lahko ponudimo brezplačne vsebine. Če blokirate oglase, nam jemljete prihodek, s katerim financiramo vsebine, do katerih lahko dostopate brezplačno. Le da v resnici niso brezplačne. Bralec jih plača z nakupom čokolade, jogurta, soka, turističnega aranžmaja … skratka česarkoli, kar se oglašuje na tistem spletnem mestu.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Da vas Facebook in Twitter ne pokopljeta

  Menda obstajata dve vrsti podjetij – tista, ki so, in tista, ki niso prisotna na družbenih omrežjih. Šalo na stran. A če se sprehodimo po Facebooku, Twitterju, Instagramu, Snapchatu in kar je še podobnih, lahko opazimo, da dejansko obstajata dve skupini podjetij. V prvi skupini so tista, ki razumejo družbena omrežja in imajo razdelano komunikacijsko strategijo. V drugi skupini, ki je žal krepko večja, pa so podjetja, ki do komuniciranja pristopajo stihijsko. No, v resnici obstaja še tretja, skoraj nevidna skupina. To so podjetja, ki so ustvarila svoje profile na družbenih omrežjih, vendar se na njih ne dogaja nič ali pa so jih zavzeli spamerji.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Kaj morate danes vedeti o električnih avtomobilih

  ​Marsikoga že mika nakup električnega avtomobila (vsaj kot drugo vozilo v družini), zato smo pogledali, kaj bi morali vedeti, preden se odločite zanj. Že takoj na začetku pa bodimo iskreni: ekonomske računice za električni avto kljub subvencijam zaenkrat še ni.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Kaj morate vedeti o novih pravilih mobilnega gostovanja v EU

  Od 30. aprila bo mobilno gostovanje v državah članicah Evropske unije postalo še prijaznejše do denarnice. V prehodnem obdobju do popolne odprave višjega zaračunavanja storitev med gostovanjem, ki bo trajalo do junija 2017, se bodo storitve med gostovanjem v tujih omrežjih obračunavale drugače kot doslej.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Kolumna: Smo lahko pametnejši od "pametnih" stvari?

  ​Internet stvari (Internet of things – IoT) je bojda naslednja velika stvar. Stvar, na katero stavita industriji strojne opreme in storitev. Na kratko povedano, gre za to, da naj bi bila vsaka stvar povezana v internet. Od hladilnika, toasterja, sesalnika do žarnice, obeska za ključe in plastenke za vodo. Tehnologija, ki to omogoča, je že nekaj časa tu. Manjka še vsebina, ki jo ravno ta čas pilijo v marketinških agencijah, da bi ljudi prepričali, da potrebujejo »pametne« stvari. Tudi če jih ne.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Spoznajte posebnosti slovenskih spletnih kupcev

  ​Za uspešno prodajo prek spleta na slovenskem trgu je potrebno upoštevati nekatere posebnosti slovenskega potrošnika, ki lahko močno vplivajo na njegovo odločitev, ali bo izdelek kupil pri vas ali pri konkurenci. Naslednji odstavki so napisani na podlagi večletnega nabiranja izkušenj s spletno prodajo, med drugim tudi pri eni največjih slovenskih spletnih trgovin.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Nepogrešljive aplikacije in spletne storitve za potovanje

  Poletje, čas potovanj in počitnic. Ne dvomimo, da že uporabljate aplikacije in spletne storitve, s katerimi si pomagate pri načrtovanju poti ter med samo vožnjo, a ker je tovrstnih aplikacij že prava nepregledna množica, smo izbrskali tiste, ki si res zaslužijo mesto na vaši mobilni napravi. Ne le zato, ker so »kul«, ampak ker so dejansko koristne.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Nerazumna prepoved letenja z droni

  Minuli mesec je veliko prahu dvignila direktiva Agencije za civilno letalstvo za uvedbo moratorija na letenje z brezpilotnimi letalniki (droni), dokler ne bo sprejet pravilnik, ki bo natančno urejal pogoje in pravila njihove uporabe v zračnem prostoru. To naj bi se zgodilo do konca leta, vse do tedaj pa bo dovoljeno le letenje »za šport in rekreacijo« s strogimi omejitvami. Po ocenah poznavalcev je v Sloveniji okrog 6000 dronov, pri čemer se mnogi od njih uporabljajo za komercialne in druge dejavnosti, kot so snemanje in fotografiranje iz zraka, oglaševanje in nadzor. Do sprejema pravilnika je opravljanje kakršnekoli dejavnosti z brezpilotnimi letalniki prepovedano, zato že nastaja gospodarska škoda. Podjetja in posamezniki, ki opravljajo storitve z droni, tega ne smejo več početi, in sprašujejo se, kdo jim bo povrnil izpad prihodkov.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Svetujemo: Znate pravilno pridobivati e-naslove?

  ​Če so podatki nafta 21. stoletja, potem so elektronski (e-mail) naslovi strank pomemben naftni derivat, saj pomagajo poganjati posel. Vsak tržnik, če le ni ostal v preteklosti, zna povedati, da je ob poplavi najrazličnejših načinov oglaševanja, direktno nagovarjanje (potencialnih) strank eno najučinkovitejših trženjskih orodij. A marsikomu se ustavi, ko pridemo do vprašanja, kje in kako na zakonit način priti do e-naslovov potencialnih kupcev. Zato si bomo v nadaljevanju ogledali nekaj najučinkovitejših načinov.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Razkrivamo: Kako poleti povečati prodajo na spletu

  ​Čeprav so ljudje na dopustih in podjetja delujejo na nizkih obratih, to ne pomeni, da se poleti ne da prodajati. Razkrivamo vam nasvete, s katerimi lahko dvignete poletno prodajo v vaši spletni trgovini.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  To so vaše pravice, ko se kaj pokvari

  Stvari se kvarijo. Napak v materialu, zasnovi ali izdelavi pri izdelkih široke potrošnje nikoli ni mogoče izključiti. Da uporabniki v takšnih primerih ne bi ostali brez zaščite oziroma prepuščeni na milost in nemilost delovanju trga, je država poskrbela z institutom stvarne napake in garancije za brezhibno delovanje.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Kolumna: Zakaj uničujejo, kar je dobrega?

  Novi iPhone nima več standardnega priključka za slušalke. Njegovi uporabniki morajo zato odšteti še zajetnih 165 evrov za brezžične Applove slušalke ali uporabljati adapter, ki omogoča priklop običajnih slušalk na priključek Lightning. Zdi se, kot da se v Cupertinu norčujejo iz uporabnikov. Kot da preizkušajo, kako daleč še lahko gredo, preden jim bodo tudi največji verniki religije odgriznjenega jabolka začeli obračati hrbet.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  I-volitve so napad na demokracijo

  ​Zadnje tedne se je v Sloveniji znova začelo govoriti o volitvah prek interneta, ali krajše, i-volitvah. Po besedah predsednika vlade bi možnost oddaje volilnega glasu na daljavo spodbudila mlajšo generacijo k večji volilni udeležbi. Ideja ni nova. V takšni ali drugačni obliki se pojavi vsakih nekaj let, ko se kakemu politiku zazdi, da bi bilo imenitno, če bi se Slovenija svetu pokazala kot tehnološko napredna država. Referenčna država, kot je zadnje čase moderno reči.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Tehno miks

  Resna nevarnost električnih vozil: ogenj

  V začetku novembra je iz Indianapolisa v ZDA prišla vest o hudi prometni nesreči z avtomobilom Tesla Model S. Voznica je domnevno zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom in trčila v drevo. Obe osebi v vozilu sta podlegli poškodbam. Voznica na kraju dogodka, sopotnik pa v bolnišnici. Novica se do tukaj bere kot vsako poročilo o tragični prometni nesreči. Pomembna razlika od ostalih nesreč je v tem, da se je avto po trku vnel in da je šlo za popolnoma električni avtomobil z litij-ionskimi baterijami.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Ali video res pomaga prodajati?

  Zadnje čase se zdi, kot da je video odgovor na vsako vprašanje. Želite povečati prodajo? Predstavite izdelek tudi v video obliki! Želite bolje nagovoriti potencialne kupce? Posnemite video! Želite narediti vtis na potencialnega delodajalca? Pošljite mu svojo video predstavitev! Toda video ni čudežna bilka. Ali bo deloval, je odvisno od mnogih dejavnikov. Pomembno je, katero ciljno skupino nagovarjate, kakšen je scenarij predstavitvenega filmčka, kako je izdelan. Ne nazadnje pa je čisto možno, da se vam investicija v video nikoli ne bo povrnila. Ali še huje - s slabo video predstavitvijo si lahko naredite več škode kot koristi. Tokrat pišemo kaj, kdaj, zakaj, kako in ali sploh iti v produkcijo predstavitvenega (prodajnega) spota, kaj se izkaže za dobro in kaj ne.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Ali lahko žepni kompakt nadomesti DSLR?

  Še nedolgo nazaj bi bilo bogokletno primerjati žepni kompakt z zrcalno-refleksno fotokamero. Pravi DSLR »verniki« še danes zmajujejo z glavo. Toda napredek v razvoju slikovnih tipal, procesiranja slike in optike je naredil svoje. Na trgu so žepni kompakti, ki se po kakovosti slike lahko kosajo z ljubiteljskim razredom zrcalno-refleksnih fotokamer.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Brezplačne alternative za plačljive programe Adobe

  Odkar je Adobe uvedel naročniški model, ko programa ni več moč kupiti, temveč je potrebno zanj plačevati mesečno (ali letno) naročnino, odločitev za njihovo programsko opremo ni več tako samoumevna. Še posebej za uporabnike, ki z Adobeovimi programi neposredno ne služijo in tako težko upravičijo plačevanje mesečne naročnine.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Zakaj je potrebno fotografije obdelati?

  Nič kolikokrat sem slišal »kupil sem nov, boljši fotoaparat, slike pa so slabše kot prej«. Marsikdo je namreč prepričan, da bo z nakupom zrcalnorefleksne ali brezzrcalne sistemske kamere začel delati boljše fotografije. Nakar po nakupu sledi razočaranje, saj so bile fotografije, posnete z žepnim kompaktom ali celo mobilnim telefonom, všečnejše. Bolj ostre, bolj kontrastne, bolj všečnih barv. »Kaj je zdaj to? Sem vrgel stran tisoč evrov?«
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Virtualna resničnost - modna muha ali "naslednja vroča stvar"?

  ​Virtualna resničnost je letošnja vroča tema v zabavni elektroniki in oglaševanju. Povsod se govori o njej in vsako podjetje, ki v branži kaj velja, razvija vsaj en produkt, vezan na navidezno resničnost. A kaj sploh je virtualna resničnost in za kaj je uporabna?
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Kaj morate vedeti o informacijah in zabavi v avtu

  ​Mimo so časi, ko je bilo eno najpomembnejših opravil po nakupu novega avtomobila, izbira in montaža avtoradia ter zvočnikov. Tisti, bolj zagreti, so dodali še obvezen ojačevalec in nizkotonski zvočnik, ali po domače vufer, za udarne base.
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Novo v fotografiji

  ​Fotografski navdušenci smo z zanimanjem pričakovali letošnjo Photokino in potihem upali, da se bo kateri od japonske »svete trojice« vendarle opogumil in pokazal kaj novega, zanimivega. Pa se ni. Canon, Nikon in Sony dajejo videz, kot bi se nekje zataknili in ne vedo točno, kako naprej. Medtem jih po levi in desni prehitevajo manjši, nišni igralci, ter proizvajalci pametnih mobilnikov. Ali kot je nekdo zapisal na Twitterju: Ali se Canon in Nikon zavedata, da prihaja generacija, ki je že od malega odraščala s pametnim mobilnikom?
   
  Več o >
 • 28.12.2016 | Multimedia

  Pripravite se na ponarejanje govora

  Vsakomur je jasno, da je s sliko in videom (gibljivo sliko) možno manipulirati. Da fotomodeli v resnici nimajo tako popolne kože kot na fotografijah. Da »fotošoperji« ženskam odstranjujejo celulit. Da je možno Eifflov stolp s fotografije Pariza prestaviti na fotografijo Ljubljane. In to tako realistično, da nekdo, ki ne pozna ne Pariza ne Ljubljane, ne bi posumil, da je nekaj narobe. Če smo se v vsem tem času od leta 1988, ko je izšla prva različica Photoshopa naučili, da fotografijam ni več mogoče zaupati, nas v bodoče nekaj podobnega čaka še pri govoru.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Vrnite življenje staremu prenosniku

  Glede prenosnih računalnikov velja prepričanje, da so nenadgradljivi-, ali vsaj zelo omejeno nadgradljivi. Ko ne ustrezajo več uporabnikovim zahtevam, je za razliko od »stacionarnih« računalnikov, ki jih je moč nadgraditi z novimi komponentami, potrebno kupiti novega. No, pa ni čisto tako. Tudi prenosni računalnik je mogoče posodobiti in mu podaljšati življenjsko dobo še za nekaj let. Brez vrtoglavih stroškov.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Joj, vse je šlo v franže (ali crknil je trdi disk)

  Pri trdem disku skorajda ni vprašanje, če se bo pokvaril, temveč kdaj se bo pokvaril. Kljub temu marsikdo še vedno ne dela varnostnih kopij ali pa to počne pomanjkljivo. Ker je varnostno kopiranje povezano s stroški – nabavo strojne opreme – in časom, če to počnemo ročno, si bomo ogledali, katere opcije so vse na voljo ter katere so bolj primerne in katere manj.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Nepogrešljive aplikacije za Android

  Razkritje: Sem svež v svetu Androida. Dolgo, najbrž predolgo, sem vztrajal v poslovno naravnanem BlackBerryjevem ekosistemu. Nato so me potrebe privedle do odločitve za nov pametni mobilnik, s katerim bom lahko uporabljal nekaj specifičnih storilnostnih aplikacij. Izbral sem Android. Apple je za moj okus preveč zaprt sistem, ki ne dopušča svobode, Microsoft na mobilnikih še ni to, kar bi želel. Ostal je torej Google.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Nehajte metati denar skozi okno

  Koliko denarja vaše podjetje nameni za programsko opremo? Če so vaši računalniki opremlejni z opercijskim sistemom Windows, zneski najverjetneje niso zanemarljivi. Kaj pa če bi obstajala možnost, da denar, ki ga namenite programski opremi, privarčujete ali porabite za kaj drugega? Ne, ne govorimo o nelegalnih opcijah. Stroškom za programsko opremo se lahko izognete na povsem legalen način.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Kako se zaščititi pred 'phishing' napadi

  Nedavni 'phishing' napadi na komitente slovenskih bank so znova pokazali na pregovorno najšibkejši člen varnosti – uporabnika. Ker je veriga močna le toliko, kot je močan njen najšibkejši člen, je zato pomembno, da v verigi zagotavljanja informacijske varnosti posebno pozornost namenimo izobraževanju in osveščanju uporabnikov. A pojdimo po vrsti
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Ni vsak monitor dober monitor ali na kaj paziti pri izbiri

  Izkušnje kažejo, da uporabniki namenjajo premalo pozornosti izbiri računalniškega monitorja. Medtem ko se pri nakupu računalnika vsaj nekoliko poglobijo v tehnične lastnosti, pri nakupu monitorja ponavadi odločata velikost in cena. A to še zdaleč nista edina pomembna podatka.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Integrirana ali samostojna grafična kartica - kaj izbrati?

  ​Ob izbiri novega računalnika običajno vemo, kateri procesor želimo, koliko naj bo delovnega pomnilnika (RAM) in koliko prostora potrebujemo za shranjevanje podatkov. Pogosto pa se zatakne pri grafični kartici. Katero potrebujemo? Kakšna je razlika med integrirano in samostojno? V nadaljevanju bomo odstrli tančico razlik med eno in drugo ter pogledali, kaj dejansko potrebujete.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Prisluškujejo nam - kako zaščitimo svoje komunikacije?

  Če je še pred leti marsikdo posmehljivo zamahnil z roko, češ, ne bodi paranoičen, je danes vsakomur jasno, da je avtomatizirano prisluškovanje komunikacijam dejstvo, s katerim je treba računati. Ne samo s strani vlad in njihovih tričrkovnih agencij; prestrezanje komunikacij je donosen posel, ki se ga lotevajo tudi hekerske (spomnimo na odmevno razkritje početja italijanskega Hacking Team) in kriminalne skupine, ki svoje storitve ponujajo na trgu.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Ti trdi diski vam lahko povzročijo nočno moro

  Diski se kvarijo. To je dejstvo. Toda nekateri se kvarijo tako pogosto, da ni vprašanje, ali se bodo pokvarili, temveč kako hitro bodo odšli v večna digitalna lovišča (s tem pa tudi podatki na njih). Pogledali smo, katerih diskov se je bolje izogibati, če si želite prihraniti potencialne težave, in kateri modeli so najbolj zanesljivi.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Prihaja čas neviht in udarov strel - kako se zaščititi?

  Bliža se čas vročinskih neviht, ki jih spremljajo udari strel. Čeprav imajo pomladne in poletne nevihte svoj čar in so marsikdaj dobrodošle, da ohladijo razgreto ozračje, pa lahko direktni in indirektni udari strel ter nihanje napetosti povzročijo veliko škode na računalniški opremi ter drugih električnih in elektronskih napravah.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Šifriranje podatkov in komunikacij je nuja današnjega časa

  ​Enkripcija ali šifriranje podatkov je zadnje čase zelo vroča tema v informacijski srenji. Samoumevno bi moralo biti, da so informacijske storitve zasnovane tako, da onemogočajo dostop do podatkov tretjim (nepooblaščenim) osebam. Pa kljub številnim odmevnim primerom in razkritjem (še) ni povsod tako.
   
  Več o >
 • 27.12.2016 | Računalniki

  Adijo, Windows Phone in hvala za vse ribe

  ​Če ne gre, ne gre. Z glavo skozi zid nima smisla. Naposled so pri Microsoftu le sprejeli odločitev, da pot, po kateri hodijo, ne vodi nikamor in napovedali (skoraj) popoln umik s trga pametnih mobilnikov. V prihodnje si bosta trg mobilnih operacijskih sistemov tako delila le dva igralca: Google z Androidom in Apple z iOS. Ostali (Blackberry, Symbian, Tizen, …) so pod ravnjo statistične napake.
   
  Več o >
 • 05.08.2016 | Tehno miks

  KOLUMNA: KOLIKŠNA JE POŠTENA PLAČA?

  Pred tedni je gorenjsko podjetje, ki je lani ustvarilo več kot milijon in štiristo tisoč evrov prometa, prek Zavoda za zaposlovanje za določen čas iskalo ...
   
  Več o >
 • 11.01.2016 | Računalniki

  DEVELOP Ineo+ 3350 zmagovalec izbora BLI

  Neodvisna testna organizacija BLI - Buyers Lab LLC, dvakrat letno izbira najboljše IT izdelke v posamezni kategoriji. Zmagovalec prvega izbora leta 2015 v kategoriji naprednih barvnih A4 multifunkcijskih naprav za srednje velike delovne skupine je postal DEVELOP Ineo+ 3350. o.
   
  Več o >
 • 11.01.2016 | Multimedia

  Impedit reiciendis veniam similique tempora nihil repellendus torquent?

  Neodvisna testna organizacija BLI - Buyers Lab LLC, dvakrat letno izbira najboljše IT izdelke v posamezni kategoriji. Zmagovalec prvega izbora leta 2015 v kategoriji naprednih barvnih A4 multifunkcijskih naprav za srednje velike delovne skupine je postal DEVELOP Ineo+ 3350. o.
   
  Več o >
 • 11.01.2016 | Tehno miks

  DEVELOP Ineo+ 3350 zmagovalec izbora BLI

  Neodvisna testna organizacija BLI - Buyers Lab LLC, dvakrat letno izbira najboljše IT izdelke v posamezni kategoriji. Zmagovalec prvega izbora leta 2015 v kategoriji naprednih barvnih A4 multifunkcijskih naprav za srednje velike delovne skupine je postal DEVELOP Ineo+ 3350. o.
   
  Več o >
 
Prikaži strani
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

  1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.