Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Kar 25 let je že, mat’kurja!

13.12.2018

Kar 25 let je že, mat’kurja!

Pred 25 leti, natančneje novembra 1993, je luč sveta ugledala prva slovenska spletna stran. Na inštitutu Jožef Stefan je Mark Martinec s sodelavci na računalniku CONVEX C3860 vzpostavil prvi slovenski spletni strežnik in na njem objavil spletno stran, ki je predstavljala raziskovalno delo inštituta ter tudi Slovenijo. Le nekaj mesecev kasneje, 1. marca 1994, je vse skupaj preraslo v projekt Mat’kurja, ki se ga veliko uporabnikov spleta še vedno dobro spominja.

Od takrat do danes se je spremenilo veliko. Kaj veliko, ogromno! V letih 1994, 1995, 1996 … pravzaprav nekje do preloma tisočletja, je splet preveval romantičen zanos in upanje, kako bo tehnologija osvobodila ljudi, prinesla več svobode in demokracije. Bili so to časi, ko smo verjeli v prost pretok informacij in znanja, v nekomercialno okolje, ki bo ljudem omogočilo globalno izmenjavo idej.

Novo tisočletje

Tudi začetki novega tisočletja so še dajali upanje, da splet prinaša svobodo. Bil je to čas gibanj in zavzemanj za prost dostop do informacij, za odprtokodno programsko opremo ter za spoštovanje posameznikove zasebnosti. Problemi so se že nakazovali, a ljudje, kot je Richard Stallman, so vlivali upanje, da bo doseženo primerno ravnotežje med interesi kapitala na eni ter željo spletnih pionirjev po svobodi na drugi strani.

Žal se je nato izkazalo, da so pionirji spleta in borci za njegovo odprtost in svobodo na vse to gledali preveč romantično. Ko je nastopil čas velikih vlaganj in ko so lastniki kapitala v spletu prepoznali velikanski potencial za zaslužek, ni bilo več prostora za zanesenjaške ideje o prostem dostopu do informacij ter anahistično navdahnjenem dojemanju svobode. Splet se je začel preobražati v velikansko komercialno platformo vseobsežnega nadzora. Postal je pravo nasprotje tega, kar je obetal na začetku.

Veliko je tudi dobrega

Uporaba spleta se je v naslednjih letih hitro povečevala. Leta 2007 je Apple s prvim iPhonom začel novo revolucijo, ko splet ni bil več omejen na uporabo na računalnikih. Vedno več ljudi je do njega začelo dostopati prek mobilnih telefonov in danes že več kot polovica (52 odstotkov) obiskov spletnih strani prihaja z mobilnih naprav, kot prikazuje spodnji graf.


Delež prometa ustvarjenega z mobilnimi napravami - vir: statista.com

Spletna pokrajina je danes seveda močno drugačna od tiste na začetku. Nove tehnologije, hitrejše internetne povezave, seljenje vsega na splet - ko človek tako pogleda nazaj, se šele zares zave, kakšno revolucijo je avgusta 1991 sprožil Tim Berners-Lee, ki je v evropskem laboratoriju za fiziko delcev Cern postavil prvo hipertekstovno omrežje, temelj današnjega svetovnega spleta.

Informacije in znanje še nikoli niso bili lažje dostopni. Človeštvo še nikoli ni imelo na dosegu prstov dostopa do vsega znanja, ki je nastajalo skozi njegovo celotno zgodovino. Še nikoli ni bilo tako enostavno komunicirati in se povezovati z ljudmi po vsem svetu. Izmenjevati ideje in ustvarjati nova znanja.

Toda razvoj in komercializacija spleta sta v tem času prinesla nove izzive. Zakonodajna regulacija je ves čas zaostajala za tehnološkim razvojem in danes ni nič drugače. Priča smo ustvarjanju spletnih monopolov in zapiranju uporabnikov v mehurčke, kar je ravno nasprotje osnovne ideje spleta. Soočamo se s problemom sovražnega govora, širjenjem lažnih novic in drugimi manipulacijami v politično-propagandne namene. Ustanavljajo se oddelki za spletno informacijsko vojskovanje in zdi se, da je namesto prostora svobode splet postal orodje popolnega nadzora.

Kljub temu ne gre vreči puške v koruzo. Splet bo preživel. Od nas uporabnikov pa je odvisno, čemu bomo dajali prednost, katere informacije bomo širili na njem in kako močno si bomo prizadevali za vrednote, v katere so verjeli njegovi pionirji.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.