Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Zelo aktualno: Vsak algoritem še ni umetna inteligenca

13.12.2018

Zelo aktualno: Vsak algoritem še ni umetna inteligenca

Če je lansko leto zaznamoval blockchain ali po slovensko tehnologija veriženja blokov, je buzzword letošnjega (iztekajočega se) leta zagotovo umetna inteligenca (AI). Zadnje čase jo najdemo povsod. Skorajda ni marketinškega besedila brez njene omembe. Toda izkušnje govorijo, da ko nek tehnični izraz pograbijo v marketingu, smo lahko prepričani, da bo neštetokrat zlorabljen. Z umetno inteligenco ni nič drugače.

Kaj sploh je umetna inteligenca

Definicija pravi, da je umetna inteligenca področje informatike, ki se ukvarja z razvojem računalniških sistemov, ki so sposobni opravil, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco. Takšni primeri so vizualno zaznavanje, prepoznavanje govora, sprejemanje odločitev in prevajanje jezikov. Neformalno pa o umetni inteligenci govorimo takrat, ko naprava posnema človeške kognitivne funkcije, kot so učenje in reševanje problemov.

Kot vidimo, je že sama definicija ne preveč natančna in zlasti med laiki ustvarja zmedo. Tako marsikdo misli, da je že vsaka odločitev, ki jo sprejme računalnik, plod umetne inteligence, četudi gre v resnici za enostaven algoritem, ki pravi, ‘če je izpolnjen pogoj A, naj se zgodi B’. To niti slučajno ni umetna inteligenca, temveč navaden računalniški program. Naprava (računalnik) se tukaj ni nič odločala, temveč je ravnala natanko tako, kot je sprogramirana.

Podobno velja za vizualno zaznavanje. Če programu vnaprej povemo, da je geometrijsko telo s šestimi enakimi stranicami kocka in zna na podlagi tega iz množice geometrijskih teles izločati kocke, ni to nobena umetna inteligenca.

Zloraba pojma umetna inteligenca

Prav tako ni umetna inteligenca, če zna fotoaparat v mobilnem telefonu prepoznati motiv, kot nas želijo prepričati nekateri oglaševalci. Že analogni aparati v devetdesetih so premogli elektroniko, ki je prepoznala, ali želimo napraviti portret, sliko pokrajine, makro posnetek ali fotografijo hitro premikajočega se objekta, in znala izbrati temu primerne nastavitve. Nekateri fotoaparati so znali tudi napraviti fotografijo takrat, ko so zaznali, da je fotografirana oseba usta razširila v nasmeh. Pa temu takrat nihče ni rekel umetna inteligenca. Umetna inteligenca tudi niso asistenčni sistemi v avtomobilih, ki pomagajo vozniku na podlagi vnaprej predvidenih in sprogramiranih možnosti, in še bi lahko naštevali.

O umetni inteligenci lahko govorimo takrat, ko je stroj (računalnik) sposoben sprejeti avtonomno odločitev. Takrat, ko zna samovozeči avtomobil prvič videno reklamno PVC vrečko, ki jo veter nosi preko ceste, prepoznati kot nenevarno PVC vrečko in ne kot človeka, žival ali kako drugo oviro, pred katero je treba zavirati. Takrat, ko zna računalnik sam “razmišljati” in se “učiti”, ne pa zgolj delovati na podlagi algoritmov, ki mu jih je vnesel človek.

Strojno učenje in globoko učenje

V povezavi z umetno inteligenco se srečujemo tudi s pojmoma strojnega učenja (machine learning) in globokega učenja (deep learning). O prvem govorimo, kadar računalniški sistemi uporabljajo algoritme in matematične modele za postopno izboljševanje tega, kako obravnavajo določeno nalogo. Algoritmi strojnega učenja tako iz vzorčnih podatkov (t.i. učnih podatkov) zgradijo matematični model, ki ga nato uporabijo za predvidevanje ali sprejemanje odločitev pri konkretni nalogi. Globoko učenje pa je področje umetne inteligence, ki se ukvarja z globokimi večslojnimi nevronskimi mrežami, za zdaj najboljšim načinom simuliranja človeških možganov. Oboje je tesno povezano z razvojem in delovanjem sistemov umetne inteligence.

AI je prihodnost

Nobenega dvoma ni, da umetna inteligenca predstavlja prihodnost informatike in računalništva ter da bo najverjetneje korenito spremenila družbo, gospodarstvo in odnose. Zdaj smo šele na začetku, a zato je toliko bolj pomembno, da nedvoumno definiramo, kaj umetna inteligenca sploh je. Lepljenje te besedne zveze na vse samo zato, da bo zvenelo v duhu časa, povzroča zmedo in zamegljuje prave izzive, ki jih prinaša umetna inteligenca. Teh bo v prihodnjih letih še zelo, zelo veliko.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.