Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Tako ne gre več! Poglejte, kako sem se rešil preobilja informacij

13.12.2018

Tako ne gre več! Poglejte, kako sem se rešil preobilja informacij

Pred nami so tisti dnevi, ko radi delamo novoletne zaobljube. Ki se jih potem menda drži samo 8 odstotkov ljudi. Zato spodnje besedilo ni namenjeno temu, da bi vas spodbudilo h kakšni novoletni zaobljubi, temveč predvsem k razmisleku, kako zelo splet in družbena omrežja vplivajo na naša življenja. Ne nujno v pozitivnem smislu.

Sodim v generacijo, ki ravno za las še ujame milenijski vlak, kar pomeni, da me statistiki uvrščajo med digitalne domorodce. Kot takšen bi moral biti navdušen nad spletom, družbenimi omrežji, aplikacijami in vsem, kar je digitalno. Toda nisem. Nič več. Zadnja leta so pokazala, kako je poleg veliko dobrega digitalizacija in povezanost prinesla tudi marsikaj, kar ni tako zelo dobro. Vpliv na človekovo mišljenje in delovanje, na primer.

Splet, aplikacije in družbena omrežja so izvrstni motilci in kradljivci pozornosti. Dokazano je in tudi pri sebi sem opazil, da so obdobja popolne osredotočenosti na neko nalogo začela postajati krajša. Možgani na nek svoj premeten način zahtevajo dražljaje v obliki obvestil o novih sporočilih, novih komentarjih, novih všečkih itd. Človek se kar navleče na to, da ga vsakih nekaj minut obvestilo o novem sporočilu uspešno odvrne od dela. In ko je že tam, gre preverit še, kaj je novega na spletnih forumih in kaj se novega dogaja doma in po svetu.

Tako res ne gre več

Potreben je korenit rez. Kot pri kadilcih. Ena cigareta manj, dve cigareti manj - ne deluje. Treba je prerezati s škodljivimi navadami, z odvisnostjo. Da, priključenost na informacijsko infuzijo, direktno v možgane, je odvisnost. Zato sem nekega dne, pomlad je bila, deaktiviral svoj račun na Twitterju. Odsledil sem vse strani in ljudi na Facebooku ter račun ohranil samo še za delo. Časovnica je zdaj prazna, možgani olajšani. Nič več stalnega preklapljanja med zavihki v pričakovanju novega šusa dopamina.

Zanimivo se je opazovati. Prve tedne in mesece bi možgani še kar po starem. Vidiš nekaj zanimivega in že imaš idejo, kaj bi tvitnil. Vidiš lep prizor, škljocneš fotko in pred očmi se ti še kar naprej vrti, kaj zraven napisati, da jo bo videlo in delilo čim več ljudi. Toda iz dneva v dan, iz tedna v teden je lažje. Dokler nekega dne ne opaziš, da so se možgani navadili na novo realnost. Na realnost, ki je zares realna. Na svet, ki ga lahko otipamo, vonjamo, okusimo. Takrat se zaveš, kako butast si bil, da si nasedel. Prešine te, da ti nobeden od 200 in še nekaj ljudi, s katerimi si bil v stiku v virtuali, ni poslal sporočila in vprašal: “Hej, a si v redu?”

De-zombificiranje

Izstop iz matrice, ponovno jasne misli, neobremenjene z informacijami in šumi, ki jih je nekdo priobčil zato, da bi dobil svoj šus dobrega počutja. Ukinil sem tudi račune na spletnih forumih, ki jih sicer še občasno obiskujem, ker mi nudijo koristne informacije, a nič več ne sodelujem v razpravah. Tako ali tako se na koncu vsaka debata, naj se začne še tako strokovno, izteče v merjenje, kdo ima bolj prav, ter na branjenje svojih ideoloških mehurčkov.

Govoriti o svobodi v času, ko Googlovi algoritmi krojijo človekova zanimanja in odločitve, je sicer nekoliko naivno, toda s strogo digitalno dieto si lahko vsaj malce svobode in širine priborimo nazaj. Se vsaj za malenkost de-zombificiramo, umirimo misli in prisilimo k razmišljujočemu življenju. Predvsem pa - pridobimo nazaj ogromno časa, ki smo ga prej zapravljali za to, da smo brezplačno ustvarjali vsebine, s katerimi nato Twitter, Facebook in ostale platforme služijo velike denarce.

Ne nirvana, temveč razmislek

To ni še en članek, ki deli nasvete, kako živeti srečno ali kako v 7 korakih doseči post-potrošniško nirvano. Kaj pravzaprav sploh je sreča ter srečno in izpopolnjujoče življenje? Nekdo je tudi v matrici lahko popolnoma srečen in si drugega niti ne želi. Zase ima prav in kdo sem, da bi mu oporekal. Toda če opažate, da vas je virtualni svet preveč posrkal vase, če se vam zdi, da imate vedno manj časa, če imate občutek, da ste v poplavi mnenj in nasvetov izgubili sami sebe - potem le poskusite z digitalno dieto. Ne obljublja vam popolnega razodetja, je pa dobro orodje za samoopazovanje, razmišljanje ter spreminjanje škodljivih vzorcev in navad.

In ker je tisti čas v letu, vam iskreno želim, da bi bili prazniki in prihajajoče leto vsaj malce manj digitalni.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.