Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Dokazano: Baterije mobilnih telefonov zdržijo vedno manj

16.11.2018

Dokazano: Baterije mobilnih telefonov zdržijo vedno manj

Ste tudi vi opazili, da baterije mobilnih telefonov zdržijo vedno manj? Niste edini. Preizkusi Washington Posta so potrdili, kar se je že dolgo domnevalo - novejši modeli mobilnikov imajo krajšo avtonomijo od starejših.

Pri čemer nimamo v mislih primerjave med klasičnimi (ne-pametnimi) telefoni in današnjimi pametnimi mobilniki. Tukaj je jasno, da se noben pametni telefon ne more niti približati legendarnim Nokiam, ki so brez polnjenja zdržale tudi teden dni.

Govorimo o pametnih mobilnikih izpred nekaj let ter novih modelih. Slednji imajo krajšo avtonomijo kot leto, dve ali tri starejši modeli.

Zarota? Ne, samo tehnične omejitve

Razloga ne gre iskati v kaki zaroti proizvajalcev, temveč v tehničnih lastnostih novih modelov. Ti so vedno zmogljivejši (hitrejši procesorji z več jedri, več delovnega pomnilnika) in imajo čedalje večje in svetlejše zaslone. Vse to pomeni večjo porabo energije, zato se baterija hitreje izprazni.

Razvoj baterij takšnemu tempu povečevanja energijske požrešnosti ne sledi. Kapaciteta baterij v mobilnikih v povprečju raste za 5 odstotkov letno, medtem ko se energijska požrešnost telefonov povečuje bistveno bolj. Jasno je torej, da rezultat ne more biti drugega kot krajša avtonomija.

Rešitev, ki proizvajalcem ne diši

Rešitev bi lahko bila v vgradnji zmogljivejših baterij, kar pomeni fizično večje baterije. To pa proizvajalcem, ki med seboj tekmujejo v tem, kdo bo ponudil tanjši in lažji mobilnik, ne diši. Že tako smo od enostavno zamenljivih baterij zaradi tekme ‘kdo bo imel tanjšega’ prišli do baterij, ki jih uporabnik ne more zamenjati sam.

To proizvajalcem sicer čisto ustreza, saj zdaj menjavo baterije na pooblaščenem servisu krepko zaračunajo. Marsikdo pa se ob seznanitvi s stroškom zamenjave baterije raje odloči kar za nov telefon - četudi staremu, razen opešane baterije, nič ne manjka. Ekologija? Komu mar, šteje število prodanih telefonov in zadovoljstvo delničarjev.

Polnjenje vsak dan ali celo večkrat na dan

Zaenkrat na obzorju ni videti kake revolucionarne tehnologije, ki bi kmalu povečala kapaciteto baterij in s tem rešila eno največjih težav sodobnih mobilnikov. Poleg tega prihaja tehnologija 5G, ki naj bi porabila še več energije. Tukaj je tudi vedno več aplikacij, ki stalno delujejo v ozadju in porabljajo energijo. Zato bo vsaj še naslednjih nekaj let treba telefone polniti vsak dan ali celo večkrat na dan.

Kaj vam ostane, če bi radi vsaj nekoliko daljšo avtonomijo?

Če si želite ali potrebujete telefon, ki brez polnjenja zdrži več kot en dan zmerne uporabe, boste morali zaviti stran od najbolj znanih in oglaševanih modelov. Nekateri manjši, zlasti kitajski proizvajalci so že zavohali tržno nišo in začeli ponujati tudi modele z večjimi baterijami. Pri tem se boste sicer morali sprijazniti z večjo debelino ohišja, večjo težo telefona ter seveda manj zvenečim imenom in kakšno neposrečeno tehnološko rešitvijo. Drugače pač ne gre.

Dobra rešitev pa so lahko tudi telefoni s povečano zaščito pred udarci, vodo in prahom, saj imajo ti, še posebej tisti bolj robustni modeli, pogosto vgrajene večje baterije.

Da, “takle ‘mamo”. Prenosni polnilniki (powerbanki) bodo še kar nekaj časa naši zvesti spremljevalci.

A.M.

 

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.