Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Delo od doma - zakaj mu šefi niso naklonjeni?

16.11.2018

Delo od doma - zakaj mu šefi niso naklonjeni?

Delo od domaO delu na daljavo (od doma) se krešejo različna mnenja. Nekateri ga zagovarjajo, kar podkrepijo tudi z empiričnimi podatki. Drugi mu nasprotujejo in navajajo primere, ko so podjetja po poskusih z delom od doma znova uvedla obvezno prisotnost v pisarnah. Oboji imajo po svoje prav. Delo na daljavo ni nujno vedno dobra rešitev, je pa vredno o delu od doma vsaj razmisliti in zaposlenim, kjer je to mogoče, omogočiti vsaj en dan na teden, da delajo na daljavo.

Slovenski šefi - nezaupljivi nadzorniki

Posploševati je nehvaležno, kajti obstaja veliko izjem. Predvsem mlada tehnološka podjetja nimajo težav z delom od doma. A na drugi strani je cel bataljon slovenskih šefov, ki jih že samo ob misli na to, da svojih zaposlenih ne bi imeli pod stalno kontrolo, začne zvijati v želodcu. Kajti veliko šefov še vedno ni doseglo stopnje, ko bi lahko napravili miselni preskok - da bi koncept dela, definiranega s časovnimi enotami, zamenjali s konceptom uspešno opravljene naloge.

V slovenski kolektivni zavesti je delo še vedno pojmovano na način, ki je značilen za industrijsko dobo. In sicer kot čas, v katerem je delavec v zameno za plačilo na voljo delodajalcu. Prosto po Mazziniju, pomembno je delati, ne pa tudi narediti. Ali je tako zaradi šefov z arhaičnimi pogledi na delo ali zaradi delavcev, ki jim ni mogoče zaupati, je vprašanje o kuri in jajcu. Dejstvo pa je, da lahko stvari na bolje začnejo spreminjati samo šefi s tem, ko se začnejo zavedati, da štejejo rezultati, ne pa čas, preživet na delovnem mestu.

Čisto praktičen primer: Zaposleni je sposoben neko nalogo namesto v 8 opraviti v 6 urah. Pri delu od doma bi bil motiviran, da jo opravi v 6 urah, saj mu tako ostane 2 uri več prostega časa. Nasprotno pa pri delu v pisarni svoje delo razvleče na 8 ur (čeprav bi ga lahko opravil v 6 urah). Razlog za to je preprost - če bo šef videl, da je sposoben nalogo opraviti v 6 urah, mu bo za preostali 2 uri naložil dodatno delo - ob nespremenjeni plači.

Šteje naj rezultat

Zlasti pri intelektualnem delu, kjer lokacija njegovega opravljanja ob današnjem stanju informacijsko-komunikacijskih tehnologij ne igra vloge (razen za nezaupljivega šefa), je edino smiselno, da štejejo rezultati, ne pa porabljen čas. Če je nekdo sposoben od doma delo opraviti v krajšem času - super! Na to šefi ne bi smeli gledati kot na izgubljene delovne ure, temveč bi morali biti zadovoljni, da imajo tako sposobne zaposlene. Kajti če pristanemo na koncept izgubljenih delovnih ur, pridemo do tega, o čemer smo govorili prej - da bo na koncu tudi sposoben zaposleni svoje delo razpotegnil na 8 ur.

Delo od doma ni za vsakogar

Res je tudi, da delo od doma zahteva železno disciplino, zato ni primerno za vsakogar. Nekateri ljudje enostavno potrebujejo palico, ki jih priganja. Dober šef bo znal prepoznati, kdo je dober kandidat za delo od doma, za koga pa je primernejše, da vsak dan prihaja v pisarno. Da se prepreči razkol v kolektivu, je sicer smiselno, da se na začetku delo od doma omogoči vsem, ki za to izpolnjujejo pogoje ter se hkrati določi poskusna doba, v kateri se spremlja rezultate in na podlagi tega sprejme končna odločitev, kdo bo lahko redno delal na daljavo in koliko dni na teden.

Slovenska zakonodaja

Delo na daljavo za delodajalca prinese nekaj dodatne (začetne) birokracije, a nič tako groznega ali časovno potratnega, da bi to lahko bil razlog za zavračanje možnosti dela od doma. Delodajalec mora opravljanje dela od doma prijaviti Inšpektoratu Republike Slovenije za delo. Pred tem pa mora preveriti, ali je stanovanje zaposlenega varno in primerno za opravljanje dogovorjenega dela. Da bo zaposleni opravljal delo od doma, je treba vnesti tudi v pogodbo o zaposlitvi. To je vse.

Korist za vse

Delo od doma ima lahko številne koristi. Vseh je preveč, da bi jih tukaj naštevali, zato jih je tu samo nekaj: večje zadovoljstvo in s tem povezana večja ustvarjalnost ter produktivnost zaposlenih, boljše zdravje zaposlenih ter manj bolniških odsotnosti, nižji stroški za poslovne prostore, njihovo obratovanje in opremo, prihranek pri potnih stroških, večja prijaznost do okolja zaradi odsotnosti vsakodnevne vožnje v službo.

Delo na daljavo prinaša koristi za obe strani - tako za delodajalca kot za zaposlenega. Škoda jih je ne izkoristiti zaradi zastarelih pogledov na koncept dela ali prisotne želje po stalnem nadzoru zaposlenih.

A.M.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.