Prijava

Prijava

 
 
 

Registracija

 
 
 

Izbira papirja je pomembna za kakovostno tiskanje

17.04.2018

Izbira papirja je pomembna za kakovostno tiskanje

PapirZa dober rezultat tiskanja ni pomembna le kakovost tiskalnika in črnila (brizgalni tiskalniki) ali tonerja (laserski tiskalniki), temveč tudi pravilna izbira papirja. Medtem ko za dokumente uporabljamo klasičen ‘fotokopirni’ papir formata A4 s težo 80-90 g/m2, ta ni nujno primeren za druge stvari, ki jih želimo tiskati.

Dva najpomembnejša podatka pri izbiri papirja sta teža in tip papirja. Kaj to pomeni? Četudi se morda sliši zapleteno, je v resnici zelo enostavno. Težo papirja merimo v gramih na kvadratni meter (g/m2) in ima velikanski vpliv na rezultat tiskanja. Prav tako pomemben dejavnik je tip papirja, kjer imamo ponavadi opravka z neprevlečenim, sijajnim ali mat papirjem.

Teža papirja

Večja teža papirja (g/m2) pomeni bolj kakovosten papir in boljši rezultat tiskanja. Lažji papir je tanjši in prosojnejši, rezultat tiskanja je na njem slabši, še posebej, če nanj tiskamo slike, kjer lahko pride do prelivanja barv in njihovega vpijanja globoko v papir.

Teža papirja vpliva tudi na občutek pod prsti. Težji papir deluje bolj kakovostno, prestižno, zato ne zanemariti teže papirja, ko tiskate pomembne dokumente, ki jih nameravate izročiti poslovnemu partnerju. Ceniki, prospekti, letaki in podobno naredijo veliko boljši vtis, če jih natisnete na težji papir (100 - 200 g/m2).

Primeri teže papirja

  • Časopisni papir - manj kot 40 g/m2
  • Reklamni katalogi trgovcev - 50 - 60 g/m2
  • Pisarniški papir (fotokopirni papir) - 80 - 100 g/m2
  • Letaki, prospekti, ceniki - 100 - 200 g/m2
  • Kakovostne revije - 250 g/m2 in več

Tip papirja

Ko ste enkrat izbrali težo papirja, je naslednji korak izbira tipa papirja. Tukaj običajno izbiramo med neprevlečenim, sijajno prevlečenim ali mat prevlečenim papirjem. Prevlečen papir je običajno najboljša izbira za fotografije, saj črnilo ostane na površini, medtem ko neprevlečen papir nekaj črnila vpije, kar prinaša izgubo pri ostrini, kontrastu in splošni kakovosti slike.

Neprevlečen papir: njegova površina je obdelana tako, da deluje za spoznanje bolj gladko kot pri običajnem pisarniškem oz. fotokopirnem papirju.

Sijajno prevlečen papir je gladek in rahlo reflektiven. Pri tisku daje bogatejše, bolj izrazne barve. Črnilo se ne vpije globoko v papir, zato je kakovost natisnjenega zelo visoka. Najprimernejši je za fotografije, letake, naslovnice in druge primere, ko želimo doseči visoko kakovost tiska in živahne barve.

Mat prevlečen papir je gladek, a nereflektiven. Natisnjene barve na njem so nekoliko manj živahne, a se črnilo ravno tako ne vpije globoko v papir. Primeren je za fotografije, brošure, letake in druge primere, ko želimo doseči visoko kakovost tiska in nesvetleč videz.

Tiskovine so vaše ogledalo

Natisnjeni materiali so ogledalo vašega podjetja, zato je pri njihovi izdelavi pomembno upoštevati tudi izbiro papirja. Lahko imate najlepše oblikovano brošuro in najboljši tiskalnik, a če jo boste natisnili na neprimeren papir, boste z njo malokoga navdušili. Tudi pomembne pogodbe in ostalo tiskano korespondenco, s katero želite narediti dober vtis na poslovnega partnerja, je priporočljivo tiskati na kakovostnejši papir, kot je navaden pisarniški oz. fotokopirni. Že 20 g/m2 pri teži papirja predstavlja opazno razliko. Ne pokvarite imidža vašega podjetja z varčevanjem pri kakovosti papirja!

A.M.

 

 
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše e-novice in bodite obveščeni o naših novostih / nasvetih in ugodnostih!

    1. Panna d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.